Nagyvilág

Magyarországon nyolc évig dolgozhatott, Szlovákiából kiutasították a kémkedő orosz diplomatát

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Szlovákia korábban kémkedésért kiutasított egy orosz diplomatát, aki előtte nyolc éven keresztül dolgozott Budapesten is, írja a Vsquare. 

A lap arról ír, hogy a férfi részegen felhajtott a járdára egy pozsonyi szupermarket előtt és elütött egy nőt, de nem tudták letartóztatni, mert diplomata volt. Nem sokkal később viszont, válaszként az oroszok inváziójára, egyike volt a kiutasított orosz diplomatáknak.

A Vsquare szerint Anton Goriev a magyar hírszerzés számára is ismert volt kémként, és korábban a GRU, az orosz katonai hírszerzés ügynöke volt.

Magyarországon a karrierje kezdetén az orosz hadisírok fenntartása volt a feladata, és így könnyen tudott mozogni az országban. Több szélsőjobboldali csoporttal is találkozott, és részt vett a Putyin-párti motorosok, az Éjszakai Farkasok magyarországi látogatásán is. Ellátogatott Ásotthalomra is, ahol épp Toroczkai László volt a polgármester, hogy Jurij Gagarin szobrát koszorúzzák.

Részt vett abban is, hogy Magyarország ne az Egyesült Államoknak adja ki a Budapesttől nem messze elfogott orosz fegyverkereskedőket 2016-ban.

Pontosan nem lehet tudni, mikor került át Szlovákiába, de 2020-ban már nyilvánosan is szerepelt az országban, mint az orosz nagykövetség munkatársa.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik