Nagyvilág

Horvát légierőparancsnok: 300 méter alatt nem lehetsz biztos abban, hogy semmi sincs a légtérben

MTI
MTI

A magyar honvédelmi miniszterrel, Szalay-Bobrovniczky Kristóffal egyidőben Horvátországban is sajtótájékoztatót tartottak a magyar katonai helikopter balesetével kapcsolatban.

Mario Banožić védelmi miniszter a 24sata.hu beszámolója szerint bejelentette, hogy országa teljes körű támogatást nyújt a nyomozás során a magyar hatóságoknak.

Arra számítunk, hogy a tényleges vizsgálat hamarosan elkezdődik, amely részletekkel szolgál majd arról, mi okozta a balesetet – mondta Banožić hozzátéve, hogy három pilóta áldozatról tudnak, két holttestet már megtaláltak, a harmadik után továbbra is folyik a kutatás.

A sajtótájékoztatón a horvát légierő parancsnoka, Michael Križanec arról is beszélt, hogy két magyar helikopter indult haza a NATO-kiképzést követően Magyarországra, a legénységgel a visszaút előtt zajlott le az utolsó érintkezés.

Elhangzott az is, hogy a baleset okáról a hatóságoknak egyelőre nincs információja, ellenőrizetlen információkkal nem kívánnak foglalkozni.

A légierő vezetője azonban azt is hangsúlyozta, hogy mindenkor a személyzet kötelessége a körülöttük lévő légtér megfigyelése. Mint mondta, nem hibáztatnak senkit, de a szabály az, hogy „nézz előre, és kerülj el minden akadályt” – mondta Križanec, és hozzátette, „300 méternél kisebb magasságban nem lehet biztos abban, hogy semmi sincs a levegőben”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik