Nagyvilág

Kiderült, mennyit fogyasztanak a magyarok a többi EU-tagállamhoz képest

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A magyar háztartások tényleges fogyasztása mindössze az uniós átlag 72 százalékát éri el – derül ki az Eurostat vásárlóerőparitással kiigazított adataiból, melyeket a Népszava közölt.

Hazánkban a háztartások egy főre jutó fogyasztási kiadása minimálisan nőtt egy év alatt. 2021-ben a magyarok fogyasztása még csak az uniós átlag 70 százalékát tette ki, vagyis tavaly két százalékot sikerült felzárkózni, de

ez így is a második legrosszabb adat az Európai Unióban.

2021-ben és 2022-ben is csak a bolgárok költöttek kevesebbet fogyasztásra a magyaroknál, ott az uniós átlag 67 százalékát érte el az egyéni fogyasztás.

Mindez azt jelenti, hogy a magyar háztartások az unióban a második legszegényebbek, hozzátéve, hogy ez csak az átlagra igaz, hatalmas szórás van egy országon belül.

A magyar fogyasztás a szlovákkal van egy szinten, ott az uniós átlaghoz képest 73 százalékot mértek a statisztikusok, őket követi alulról felfele Horvátország (75 százalék), majd Görögország (78 százalék).

Csehországban az egy főre jutó fogyasztási termékek vásárlása az uniós átlag 83 százalékát éri el, majd jönnek lengyelek 86 százalékkal és a románok 88 százalékkal. Romániának az elmúlt években már sikerült leköröznie Magyarországot az egy főre jutó fogyasztásban, de mára a többi V4 államot is maguk mögé utasították ebben a kategóriában.

A lista élén Luxemburg áll évek óta, ott a fogyasztás az uniós átlagot 38 százalékkal (138) haladta meg, majd következik Németország (119 százalékkal), illetve Ausztria, ahol az egy főre jutó fogyasztás az EU-átlag 118 százaléka.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik