Nagyvilág

Vádalkut kötött az ügyészséggel Joe Biden fia

MANDEL NGAN / AFP
MANDEL NGAN / AFP

Bűnösnek vallotta magát két adózással kapcsolatos vétségben Joe Biden elnök fia, és ezzel párhuzamosan egyezséget kötött a szövetségi ügyészséggel egy fegyverrel kapcsolatos bűncselekmény vádjának megoldásáról – közölte kedden az amerikai igazságügyi minisztérium. Az egyezség egyik eredménye, hogy Hunter Biden számára próbaidőre felfüggesztett büntetést javasolnak abban a két 2017-es és 2018-as vádpontban, amely adófizetési kötelezettségek elmulasztására vonatkozott – írja a CNN. Hunter Biden legalább százezer dollárnyi szövetségi adóval elmaradt 2017-re vonatkozóan, és legalább százezerrel 2018-ban, az esedékes összegeket pedig nem fizette be határidőre az adóhivatalnak. A végső szót persze nem az igazságügyi minisztérium, hanem a bíró mondhatja ki.

Az Egyesült Államokban arra számítanak, hogy az egyezség hatással lehet a 2024-es elnökválasztási kampányra is. A republikánusok már most élesen bírálják a Biden-kormányt és az igazságügyi minisztériumot a Donald Trump korábbi amerikai elnök ellen folytatott eljárás miatt.

Hunter Biden ügyvédje, Christopher Clark úgy nyilatkozott, hogy a szövetségi ügyészszéggel kötött megállapodás „megoldja” az elnök fiával szemben régóta folyó büntetőjogi vizsgálatot. A lőfegyverrel kapcsolatos ügyről szóló döntés, amely egy tárgyaláson kívüli elterelési megállapodás – mint közölte – nem része a vádalkunak. Az ügyvéd azt mondta, az elnök fia vállalja a felelősséget azokért a tetteiért, amelyeket életének zűrzavaros, függőséggel terhelt időszakában követett el.

A Fehér Ház rövid közleményében azt állt, hogy a Bidenék „szeretik a fiukat”.

Donad Trump közösségi oldalán, a saját maga számára létrehozott Truth Social nevű site-on így kommentálta a történteket:

Hűha! A korrupt Biden igazságügyi minisztériuma úgy tisztázta a száz éves büntetőjogi felelősséget, hogy csak „közlekedési bírságot” adott Hunter Bidennek. A rendszer ÖSSZEOMLOTT!

A lőfegyverrel kapcsolatos vádak lényege, hogy Hunter Biden akkori barátnője még 2018-ban kukába dobott egy lőfegyvert, ami az elnök fiáé volt. Az ifjabb Biden 2021-ben több interjúban arról beszélt, hogy drogfüggő volt, ami felvetette annak gyanúját, hogy a fegyver megvásárlásakor megszegte a szövetségi törvényeket. A vonatkozó szövetségi törvény tiltja ugyanis a lőfegyvervásárlást azok számára, akik illegális drogokat használnak vagy azok függői.

Jogi és személyes problémái hátteréről Hunter Biden nyíltan vallott 2021-ben megjelent memoárjában is. Írt az alkohol- és drogfüggőséggel folytatott küzdelmeiről, és arról is, hogy 2017-ben véget ért huszonnégy éves házassága. Volt feleség akkor pazarló életmódjára panaszkodott, például arra, hogy sokat költ italra és sztriptízbárokra. 2017-ben az ifjabb Biden azt is bevallotta, hogy viszonya volt testvére özvegyével. Az elnök fia 2019-ben újraházasodott, új feleségével egy közös gyerekük van.

Hunter Bidenről korábban nyilvánosságra kerültek olyan emailek és képek is, amelyek a republikánusok szerint azt bizonyítják, hogy Joe Biden alelnökként előnyhöz juttathatott bizonyos ukrán üzletembereket, illetve Kínában is rejtélyes ügyei voltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik