Nagyvilág

Engedélyezik a melegházasságot Észtországban

Ilmars ZNOTINS / AFP
Ilmars ZNOTINS / AFP

Azonos neműek házasságát engedélyező törvényt fogadott el kedden a parlament Észtországban – írja a Reuters. Így ők lettek az elő olyan ország a közép-európai régióban, ahol a különnemű párokkal azonos jogosultságok mellett legális lett a házasság az azonos nemű párok számára is. Nyugat-Európa nagy részén ugyanezt már korábban megtették, de az egykor Moszkva befolyása alatt álló, úgynevezett keleti blokk országaiban továbbra is akadoznak az ilyen törekvések, és van példa részleges visszalépésre is.

Az üzenetem az, hogy a harc bár nehéz, a házasságot és a szerelmet támogatni kell

– mondta a Reuters kérédésére Kaja Kallas észt miniszterelnök a parlamenti szavazás után.

A törvényjavaslat a százegy fős parlamentben ötvenöt szavazatot kapott a liberális és szociáldemokrata pártok koalíciójától, amelyet Kallas vezet az idei választásokon aratott jelentős győzelme óta. A törvény 2024-től lép hatályba.

A nagyrészt szekuláris balti országban az 1,3 milliós lakosság ötvenhárom százaléka támogatta az azonos neműek házasságát a kormánytól független Észtországi Emberi Jogi Központ idei felmérése szerint. Ez az arány tíz ével ezelőtt harmincnégy százalék volt –írják. Az észtek harmincnyolc százaléka azonban még mindig elfogadhatatlannak tartja a homoszexualitást. Az azonos neműek házasságát leginkább a lakosság negyedét kitevő orosz etnikai kisebbség ellenzi, nekik mindössze negyven százalékuk támogatja azt.

Európában jelenleg – Észtországon még nem ideszámítva – tizenhét országban legális a melegházasság, Hollandiában emellett megmaradt a bejegyzett élettársi kapcsolat intézménye is.

A bejegyzett élettársi kapcsolat Hollandiával együtt tizenegy országban elérhető, köztük Magyarországon. A legtöbb ilyen országban a gyermekek örökbefogadása azonban nem vagy csak korlátozásokkal – például a partner gyermekének örökbefogadásával – lehetséges. Magyarországon az azonos neműek örökbefogadását 2020 decemberétől tiltották meg.

Az észtországi melegek többsége – a magyarokhoz hasonlóan – általában diszkréten kezeli szexuális orientációját, a kormány szerint az utóbbi időben ennek ellenére a melegek fele tapasztalt zaklatást. Magyarországon a Medián tavaly decemberi felmérése kiderítette, hogy az intenzíven homofób kormányzati kommunikáció ellenére nem csökkent a szexuális kisebbségek elfogadottsága. Az ezerfős országos reprezentatív mintán végzett kutatás szerint a megkérdezettek ötvenhat százaléka egyetértett azzal, hogy lehetővé kellene tenni az örökbefogadást az azonos nemű párok számára, és hatvanhat százalékuk szerint az azonos nemű párok is lehetnek jó szülők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik