Nagyvilág

Moldovában betiltottak egy nyíltan oroszbarát pártot

MTI/EPA/Dumitru Doru
MTI/EPA/Dumitru Doru

A moldovai alkotmánybíróság hétfőn alkotmányellenesnek nyilvánította, és ezzel gyakorlatilag betiltotta az ellenzéki Sor pártot – közölte a moldovai sajtó. Nicolae Rosca elnöklő bíró szerint az igazságügyi minisztériumnak bizottságot kell alakítania a párt felszámolására, illetve a Sor Pártot el kell távolítani az állami nyilvántartásból is.

A 2,6 millió lakosú ország fővárosában az utóbbi időben rendszeresek voltak a tüntetések, amelyeknek kezdeményezője a nyíltan oroszbarát Sor párt volt, amelynek vezetője, Ilan Sor 2019 óta szökésben van.

Az Egyesült Államok szankciókkal sújtotta a politikust korrupció és Oroszország javára történő tevékenység vádjával. Az Izraelben tartózkodó Ilan Sort április közepén távollétében jogerősen tizenöt év szabadságvesztésre ítélte egymilliárd dollárnyi (340 milliárd forint) banki csalási botrányok ügyében.

A moldovai törvényhozás 101 képviselőjéből hatan a Sor párt tagjai. A mostani döntés értelmében ugyan megtarthatják mandátumukat, de csak független képviselőként, és nem csatlakozhatnak más frakciókhoz sem.

Kiemelt képünkön: Marina Tauber, az ellenzéki, oroszbarátnak tartott SOR Párt helyettes vezetője (k) beszél az ország európai uniós integrációját támogató Dorin Recean kormányfő vezette kabinet és Maia Sandu elnök elleni tüntetésen Chisinauban 2023. február 19-én.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik