Nagyvilág

David Pressman a Pride-megnyitón: Nem mentség, hogy egyesek politikai haszonszerzésből szítanak gyűlöletet

Péntek este tartották az idei Budapest Pride fesztivál megnyitóját a Margit-szigeten, az eseményen felszólalt David Pressman amerikai nagykövet is. A hvg.hu cikke szerint a melegházasságban élő nagykövetnek ez volt az első beszéde, amelyet LMBTQ-témában tartott. Beszédét azzal kezdte, hogy épp a napokban ünnepelték 22-ik évfordulójukat partnerével.

Pressman arról beszélt, hogy nem lenne szabad, hogy bárkinek választania kelljen a szabadság és a szerelem között, mindenki megérdemli és mindenkinek jogában is áll szabadon szeretni. „Mégis ebben a valóságban élünk, az LMBTQ-közösség tagjai ezzel szembesülnek nap mint nap a világ számos országában és Magyarországon is” – tette hozzá.

Bár elmondta, szíve szerint csak erről a kettőről beszélne, nem lehet nem megemlíteni a gyűlöletet is a kérdésben. „Nem mentség, hogy egyesek politikai haszonszerzésből szítanak gyűlöletet, de ennek a következményei másokra nézve igenis valósak és tragikusak” – tért ki a homofóbia okozta lelki sérülésekre a nagykövet. „Bármit is állít a kormány, a magyar történelmet nem külföldről írják, hanem a magyarok által” – folytatta beszédét Pressman a hvg.hu beszámolója szerint.

Hiszek benne, hogy a világban – és Magyarországon – több a szabadság és a szeretet, mint a félelem és a gyűlölet, emiatt optimista is vagyok

– zárta beszédét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik