Nagyvilág

Korlátozta a szlovák parlament az Ódor-kormány hatáskörét

VLADIMIR SIMICEK / AFP
VLADIMIR SIMICEK / AFP

Az Ódor Lajos vezette szakértői kabinetnek a parlamentben jelen lévő 136 képviselő közül mindössze 34 szavazott bizalmat, 43-an ellenezték a kormány programnyilatkozatát – írta az Új Szó. A szavazás során 54-en tartózkodtak, öten pedig nem adták le voksukat. Mindez azt jelenti, hogy a szeptemberben esedékes előre hozott választásig az Ódor-kabinet korlátozott hatáskörrel rendelkező megbízott kormányként irányíthatja az országot.

A kormányprogram vitája során Ódor a képviselők bizalmát kérte, és ismertette a program fő prioritásait. Kijelentette, hogy kabinetjének célja a nyugalom megteremtése, valamint kulturált mederbe terelni a politikai vitát, biztosítani az állam rendezett működését, előkészíteni és végrehajtani az inflációval küzdő lakosságot segítő intézkedéseket, rendezni az államháztartást – mondta.

A kormányt csupán a Szabadság és Szolidaritás (SaS) képviselői, valamint a „Demokraták” néven új pártot gründoló Eduard Heger és Tomas Valasek körül tömörülő frakció nélküli képviselők támogatták. A Sme rodina (Család vagyunk), az OĽaNO nevű jobbközép populista párt és a Peter Pellegrini köré tömörülő frakció nélküli képviselők tartózkodtak. Nemmel csak a Robert Fico vezette Smer képviselői és több független képviselő szavazott.

Ódor Lajos kormányfő a bizalmi voksolás után köszönetet mondott a támogató szavazatokért és a konstruktív vitáért. „Az eredmény nem meglepő számunkra; előre bejelentették, mely pártok támogatják a kormány programját, és mely pártok tartózkodnak, illetve ellenzik”
– tette hozzá.

A választásra készülő Szlovákiában a jelenlegi állás szerint Robert Fico Smer-SD nevű pártja és Peter Pellegrini Hlas-SD tömörülése (amely Ficóékhoz hasonlóan szociáldemokratának mondja magát, és éppen a Smerből vált ki) fog nyerni a választásokon. Ficoék 18 százalékos népszerűségét Pellegriniék 16-17 százalékos eredménye közelíti meg a leginkább. A harmadik helyen pedig az erősödő, szociálliberális Progresszív Szlovákia nevű párt áll, amely Zuzana Caputovát jelölte a köztársasági elnöki posztra, és amely jelenleg 14 százalék körül mozog.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik