Nagyvilág

Orbán borozott egyet Berlusconi temetése előtt

A volt olasz kormányfő, Silvio Berlusconi búcsúztatása szerdán délután zajlott. Külföldi állami vezetők közül kevesen mentek el, Orbán Viktor  azonban Milánóban utazott, hogy személyesen vegyen részt az eseményen.

A Repubblica olasz napilap lencsevégre is kapta a magyar miniszterelnököt, amint egy milánói étteremben ebédelt. A lap azt nem közölte, hogy pontosan melyik étteremben készültek a fotók. Orbánnal szemben ketten is ülnek az asztalnál, legalábbis ketten fértek rá a lesifotóra – írta a Hvg.hu.

Az olasz lap szerint a külföldi vezetők közül Abdul Latif Rashid iraki elnök, Tamim bin Hamad katari emír ment el a temetésre. Erdogan a külügyminiszterét, Hakan Fidant küldte, az Európai Uniót az olasz pénzügyi biztos, Paolo Gentiloni képviseli, az uniós tagállamok pedig nagykövetüket küldték a szertartásra.

Bár jó kapcsolatban álltak, Vlagyimir Putyin sem vállalkozott az olaszországi útra, már csak azért sem, mert a hágai bíróság nemzetközi elfogadóparancsa érvényben van ellene az ukrajnai háborús bűnök miatt.

Berlusconi koporsóját Milánó melletti birtokáról szállították a milánói dómba, ahol a búcsúztatását tartották. Ezután elhamvasztják, és a birtokán álló mauzóleumban helyezik majd el. A dómban Orbán Viktor a második sorban kapott helyet. Az első sorban Giorgia Meloni kormányfő és Sergio Mattarella államfő állt.

Közben Orbán Facebook-oldalán közzétettek egy videóösszeállítást is, amelyen a magyar politikus és Berlusconi meghitt pillanatait vágták össze, de feltűnnek az összeállításban  a temetésen készült friss felvételek is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik