Nagyvilág

Letartóztatták Skócia nemrég leköszönő miniszterelnökét

Robert Perry/PA Images via Getty Images
Robert Perry/PA Images via Getty Images

Letartóztatták vasárnap Nicola Sturgeont korábbi skót miniszterelnököt, miután a hatóságok több gyanús körülményt is felfedeztek pártja, a Skót Nemzeti Párt (SNP) finanszírozása körül. Az Independent információi szerint a rendőrség is megerősítette, hogy az 52 éves politikus őrizetben van és hamarosan kihallgatják.

Az ügy, melyben a miniszterelnök csak egy érintett a sok közül arról szól, hogy az SNP nem megfelelően gazdálkodott összesen 600 ezer fonttal, amit előzőleg adományba kapott, és amit a függetlenségi törekvésekkel kapcsolatos tevékenységeire kellett volna fordítania. Sturgeont nem érhette váratlanul a rendőrök megjelenése, hiszen jó két hónappal ezelőtt, április 5-én a férjét már bevitték ugyanezzel az üggyel kapcsolatban. Peter Murrellt akkor közel 12 órán át hallgatátk ki, de végül szabadon távozhatott. Colin Beattie parlamenti képviselőt, aki korábban az SNP pénztárosa volt, ugyanezen nyomozás keretében április 18-án szintén letartóztatták és kihallgatták. Később őt is szabadon engedték vádemelés nélkül, a további vizsgálatok függvényében.

Nicola Sturgeon nyolc éven át vezette Skóciát, egészen idén februárig, amikor lemondott a kormányfői tisztségről. Döntését azzal indokolta, hogy a skót függetlenség kivívásához egy nála alkalmasabb vezetőre van szüksége az országának. Az őt követő új kormányfő, Hamza Yousaf épp ma beszélt arról a BBC egyik politikai műsorában, hogy a jövőre esedékes nagy-britanniai parlamenti választásokat a skót kormány Skócia függetlenségének előmozdítására kívánja használni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik