Nagyvilág

Kitöréssel fenyeget egy olasz vulkán, a tudósok rendkívül veszélyesnek ítélték

Eliano Imperato / Controluce / AFP
Eliano Imperato / Controluce / AFP

Félmillió ember él annak a Nápoly környéki vulkánnak a közvetlen közelében, amely a legújabb kutatások szerint közelebb került a kitöréshez. A Guardian a Campi Flegrei állapotát vizsgáló, legújabb tanulmány társszerzőjét, Stefano Carlinót idézi, aki „rendkívül veszélyesnek” nevezte a vulkán állapotát.

A Campi Flegrei utoljára 1538-ban tört ki, amikor forró lávát, hamut és köveket bocsátott ki magából. A legkorábbi, tudósok által rekonstruált kitörése harmincezer évvel ezelőtt viszont hozzájárult a neandervölgyi ember kihalásához.

Utoljára az 1980-as években kellett negyvenezer embert evakuálni a környékről baljós vulkántevékenység miatt, de akkor végül nem tört ki a Campi Flegrei, azóta pedig szunnyadt.

„Nem azt állítjuk, hogy mindenképp ki fog törni, csak azt, hogy a kitörés esélye megnőtt” – nyilatkozta Christopher Kilburn, a University College London kutatója az AFP-nek. A kitörés esélye azért nagyobb, mert 2019 óta fokozottabb szeizmikus aktivitást mérnek a térségben, több a kisebb, emberek számára nem érzékelhető rengés a felszín alatt. Ez mára a tudósok szerint odáig vezett, hogy a vulkán bizonyos részei a kitörési pontra jutottak.

Kapcsolódó
Nápolyban semmi sem egyértelmű, és egy hét után sem lesz az
Dobhattam a kukába az utazás előtt összegyűjtött információkat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik