Nagyvilág

15 évet kapott, bocsánatért könyörög az öt egyetemista halálát okozó pozsonyi ámokfutó, kiakadtak a szülők

MTI/TASR/Martin Baumann
MTI/TASR/Martin Baumann

Tizenöt év börtönre ítélte a Pozsonyi I Járásbíróság azt a Dušan Dědečeket, aki öt embert gázolt halálra részegen egy buszmegállóban tavaly Pozsony központjában.

Az áldozatok mind egyetemisták voltak: egy szaktársként tanuló szerelmespár, egy 21 éves női és egy férfi hallgató, és egy ipolybalogi magyar fiú. A borzalmas balesetnek tíz sérültje volt. A Paraméter beszámolója szerint Dědeček vádalkut szeretne kötni, de ezt elutasította az ügyész. Az ítélethirdetés ezt mondta az áldozatok hozzátartozóinak:

Életem végig a bocsánatért fogok könyörögni, bár tudom, hogy ez lehetetlen. Kérem önöket, bocsássanak meg nekem

– mondta, a szenátus előtt pedig kijelentette, nem érdemli meg, hogy éljen.

az áldozatok családjai és a balesetet túlélő diákok nevetségesen enyhének tartják az ítéletet, és még a legfőbb ügyészt is felszólították arra, hogy lépjen közbe.

Tizenöt év, és a gyerekeink a sírban fekszenek. Fellebbezésre szólítom fel az ügyészt, ennek semmi köze az igazságszolgáltatáshoz. Ittas sofőrök járnak az utakon és úgy gondolják megtehetik. Öt meggyilkolt személyért 15 év, ez mi?

– mondta az egyik áldozat, a 19 éves Natália édesapja.

A túlélők is csalódottan fogadták az ítéletet. Jogi képviselőik nem tartják megfelelőnek a büntetést. Maroš Žilinka főügyész sem elégedett az ítélettel. Fellebbezés benyújtására adott utasítást, mert indokolatlanul alacsonynak tartja a büntetést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik