BC Wildfire Service / AFP
Nagyvilág europoli

A fél magyarországnyi területen pusztító kanadai erdőtüzekhez küld tűzoltókat az EU

Kanada kérésére az Európai Unió csaknem háromszáz tűzoltóval segíti az észak-amerikai országban pusztító, az elmúlt 10 év legkiterjedtebb erdőtüzeinek oltását – tájékoztatott az Európai Bizottság csütörtökön.

Az MTI által idézett uniós közlemény szerint Kanada kérésére az EU polgári védelmi mechanizmusán keresztül, azonnali válaszlépésként Franciaország, Portugália és Spanyolország ajánlotta fel szakembereit a lángok megfékezésére.

Az EU vészhelyzeti reagálási koordinációs központjának (ERCC) szakértői is a helyszínre érkeztek az európai szintű reagálás összehangolására Emlékeztettek: május óta Kanada számos térségében keletkezett erdőtűz, a szokatlanul nagykiterjedésű és intenzitású tüzek eddig mintegy 4,1 millió hektáron pusztítottak. Összehasonlításképpen: Magyarország területe 9,3 millió hektár.

Az erdőtüzek füstje az Egyesült Államok közeli városait is eléri, és az átlagosnál tízszer több széndioxidot bocsát ki. Az erdőtüzek miatt május óta több mint 20 ezer embert telepítettek ki Kanadában.

A brüsszeli közlemény Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztost idézi, aki azt mondta: az erdő- és bozóttüzek egyre gyakoribbak és egyre jelentősebb pusztítást végeznek világszerte. Életeket fenyegetnek, a felperzselt területek ökológiai helyreállása pedig egyre tovább tart.

Az uniós biztos köszönetet mondott Franciaországnak, Portugáliának és Spanyolországnak, hogy segítséget nyújtanak Kanadának „egy olyan időszakban, amikor Európa is erdőtüzek veszélyének van kitéve”. Ez a három ország az év elején szintén közel háromszáz tűzoltót küldött a chilei erdőtüzek leküzdésére – emlékeztetett. „Az európai szolidaritás globális” – tette hozzá az uniós biztos.

(MTI)

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó