AFPTV / AFP
Nagyvilág

Szíriai keresztény menekült késelt Franciaországban

Egy késes támadó megsebesített a legfrissebb adatok szerint hat embert, köztük négy kisgyereket csütörtök reggel a kelet-franciaországi Annecy városában egy parkban – közölték az AFP hírügynökséggel francia hatóságok. A rendőrség elfogta a férfit, egy menekültstátusszal rendelkező szíriai állampolgárt. A nyomozás szerint a támadásnak nem volt terrorista indítéka.

A 31 éves Abdalmasih H. 2023. április 26-án kapott menekültstátuszt Svédországban, ahol tíz éve élt. Nős, a felesége svéd, közös kislányuk hároméves. A pár nyolc hónappal ezelőtt különvált, a férfi ezután legálisan, egyedül érkezett Franciaországba, ahol 2022 novemberében egy második menedékkérelmet is beadott a francia hatóságoknak, de elutasították, miután időközben Svédországban megkapta a menekültstátuszt – közölték rendőrségi források.

A támadó saját állítása szerint a szíriai keresztény közösséghez tartozik. A támadáskor keresztet viselt, és egy keresztény imakönyv volt a kezében, amikor letartóztatták. Nem volt korábban dolga a rendőrséggel, nem szerepel a titkosszolgálati nyilvántartásokban. A megtámadott gyerekek három év alattiak. A BBC James Cleverly brit külügyminiszter tájékoztatása alapján azt írta, hogy az egyik megsebesített gyerek brit állampolgár.

A BFM hírtelevízióban megszólaló szemtanúk elmondták: reggel háromnegyed 10 órakor egy üvöltözve rohanó férfira lettek figyelmesek az Annecy-tó mentén húzódó parkban, aki egyszer csak késsel rátámadt babakocsiban lévő gyerekekre, majd egy beavatkozó felnőttet is megsértett, végül a helyszínre érkező rendőrökre támadt, akik előállították. A támadás közben a késelő nem mondott semmit.

Mindenkit meg akart támadni. Elugrottam előle, és akkor egyenesen nekiment egy bácsinak és egy néninek, a bácsit megkéselte,

mondta a Dauphiné Libéré regionális napilapnak Anthony Le Tallec labdarúgó, aki a parkban futott a támadás idején.

Irreális volt az egész. Üvöltözött, de nem nagyon lehetett érteni, hogy mit. Aztán nekiment a gyerekeknek, majd menekülni kezdett, de közben megérkeztek a rendőrök, akik megpróbálták feltartóztatni anélkül, hogy rálőttek volna. Amikor megértette, hogy csapdahelyzetbe került, egy idős emberre is rátámadt, és akkor a rendőrök lábon lőtték,

mondta egy szemtanú a BFM hírtelevízióban.

A sérültek közül két gyerek és egy felnőtt állapota életveszélyes – közölték az AFP-vel rendőrségi források. Valamennyi sérültet Annecy kórházában ápolják.

Line Bonnet-Mathis, Annecy ügyésze a támadás helyszínén elmondta: jelenleg semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy terrorista indítékról lenne szó. A rendőrség korábban közölte, hogy a késelőnek nincsenek pszichológiai problémái.  támadásról készült mobiltelefonos felvétel szerint a magát kereszténynek valló szír állampolgárságú elkövető a késelés közben annyit mondott: „Jézus Krisztus nevében”.

Emmanuel Macron államfő a Twitteren gyáva támadásnak minősítette a késelést, amelynek következtében „gyerekek és egy felnőtt élet és halál között van”.

Az országot sokkolta a hír. Gondolatainkban velük, a hozzátartozóikkal és a mentőszolgálatokkal vagyunk,

írta az elnök.

A nemzetgyűlésben a kormány jelenlévő tagja és a képviselők és egyperces csenddel adóztak a támadás sérültjei előtt. Yaël Braun-Pivet, az alsóház elnöke arra a kérte a jelenlévőket, hogy az egyperces csenddel gondoljanak „a súlyos támadás áldozataira és a hozzátartozóikra”. Élisabeth Borne miniszterelnök és Gérald Darmanin belügyminiszter jelezte, hogy délután a támadás helyszínére látogat.

(MTI)

Ajánlott videó