Nagyvilág

Rendőrségi raktárból lopott alkohollal készült almabortól halt meg 31 ember Oroszországban

Az orosz belügyminiszter menesztette a szamarai régió két rendőrparancsnokát, miután kiderült, hogy az egyik helyi belügyi raktárban 2012 óta tárolt alkoholtartalmú folyadék hozzáadásával készült az az almabor, amely több mint harminc ember halálát okozta Oroszországban – jelentette be Irina Volk, a tárca szóvivője csütörtökön.

Vlagyimir Kolokolcev belügyminiszter Jurij Szafronovot, a tárca Szamara megyei főcsoportfőnökségének logisztikai ügyekért felelős helyettes vezetőjét és Alekszandr Remnyev rendőrezredest, a belügyi országos szolgáltatási és támogató vállalat regionális vezetőjét menesztette.

A nyomozás megállapította, hogy a tömeges mérgezést okozó, Szamarában készített Miszter Szidr almaborhoz rendőrségi raktárból loptak alkoholtartalmú folyadékot. Őrizetbe vettek egy rendőrőrmestert is, aki a raktárt őrizte, és a gyártókat beengedte a területre.

A szamarai székhelyű Andi nevű cég által a Varka magánsörfőzdében főzött Miszter Szidr ital okozta első mérgezéses eseteket hétfőn észlelték. Az orosz egészségügyi minisztérium szerint 31 ember halt meg és 97 szenvedett egészségkárosodást. Az almaborban etilbutirát- és metanolszennyeződést találtak. A cég tulajdonosát, Anar Guszejnovot letartóztatták. A vádlott nem ismerte el bűnösségét – írja az MTI.

Az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) sajtószolgálata közölte, hogy a területi szervei a Szövetségi Alkoholpiaci Szabályozó Szolgálat munkatársaival együtt 18 régióban 71 400 liter potenciálisan veszélyes Miszter Szidr almabort vontak ki a forgalomból. Az italokat Asztrahán, Kurgán, Volgográd, Vlagyimir, Uljanovszk, Szamara, Penza, Rjazany és Nyizsnyij Novgorod megyében, Udmurtföldön, a Krímben, Mordvinföldön, Csuvasföldön, a Komi Köztársaságban, Mariföldön, Baskírföldön és a Permi területen foglalták le.

A Roszpotrebnadzor felhívásban sürgette, hogy a lakosok haladéktalanul tegyenek bejelentést, ha Miszter Szidr almabor értékesítéséről értesülnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!