Nagyvilág

Litvánia átmenetileg visszavezeti a határellenőrzéseket

PETRAS MALUKAS / AFP
PETRAS MALUKAS / AFP

Litvánia a vilniusi NATO-csúcs miatt biztonsági óvintézkedései keretében ideiglenesen ismét határellenőrzéseket léptet hatályba, ami a schengeni övezethez tartozó országokból érkezőkre is kiterjed – jelentette be szerdán a litván kormány.

A balti országba érkezők iratait július 7-én reggel nyolc órától július 13. reggel nyolc óráig fogják ellenőrizni a Lettországgal és Lengyelországgal közös határszakaszokon, valamint a repülőtereken és kikötőkben.

A NATO-csúcstalálkozót július 11-12-én tartják majd a litván fővárosban.

Litvánia a belső uniós határellenőrzés nélküli schengeni övezet tagja, de fontosabb rendezvények idején a kormányok dönthetnek a határellenőrzések ideiglenes visszaállításáról.

Vilnius lakóinak szintén szigorú biztonsági intézkedésekre kell készülniük komoly közlekedési és mozgási korlátozásokkal a csúcstalálkozó idején.

Vilnius lesz házigazdája a legnagyobb és legfontosabb eseménynek Litvánia történetében, a NATO-csúcstalálkozónak, amelyen fontos döntéseket hoznak a szövetség egészét illető biztonságról

– olvasható a litván főváros vezetésének állásfoglalásában.

A NATO-tag Litvánia határos az Oroszországhoz tartozó, de attól területileg elkülönült Kalinyingrádi területtel és Fehéroroszországgal. A két másik, szintén NATO-tag balti állammal, Észtországgal és Lettországgal együtt Vilnius is hevesen bírálja Oroszország ukrajnai hadműveletét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik