A következő élő közvetítés része Végignézték az ukrán csapatok, ahogy elviszi az ár az orosz katonákat

ISW: az oroszoknak inkább állt érdekében a Dnyipro elárasztása

Közzétette a kahovkai gát felrobbantásáról szóló jelentését az Institute for the Study of War. Az amerikai thinktank még nem rendelkezik egyértelmű bizonyítékkal arra vonatkozóan, hogy mi is történt a gátnál június 6-án, és ezért nem tudja egyértelműen megállapítani, hogy melyik felet terheli felelősség a Herszon megyét sújtó áradásokért. Ugyanakkor az amerikai és európai tisztviselők nyilatkozatai összhangban vannak az ISW 2022. októberi előrejelzésével, miszerint Oroszországnak nagyobb és egyértelműbb érdeke fűződik a Dnyipro alsó folyásának elárasztásához, mint Ukrajnának, annak ellenére, hogy az áradások az oroszok védelmi képességét is gyengítik.

Az intézet a tavaly őszi előrejelzésében kifejtette, hogy az oroszok arra használhatják az áradást, hogy a Dnyipro folyó kiszélesítve megnehezítik az ukrán ellentámadási kísérleteket, egy amúgy is sok kihívást jelentő frontszakaszon.

Az ISW egutóbbi frissítésében azt írja:

az oroszok kimondottan aggódtak amiatt, hogy az ukránok átkelhetnek a folyón, és megvethetik a lábukat a Dnyeper keleti partján.

Április végén orosz katonai bloggerek sikeres ukrán partraszállásról számoltak be. Az átkelés Herszon városának közelében történhetett és több kilométernyi szakaszt tarthatnak ellenőrzésük alatt Oleszkij településtől északra.

A rendelkezésre álló, június 6-án készült felvételek, amelyeket orosz katonai bloggerek állításai is alátámasztanak, azt sugallják, hogy az áradás elmosta az ukrán állásokat a Dnyipro partvonalának közelében. Ezzel evakuálásra kényszerültek az ukrán alakulatok, miközben orosz tüzérségi tűz alatt álltak.

Az áradások után az átkelési műveletek mindkét fél számára lehetetlenné válnak.

(The Guardian)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik