Nagyvilág europoli

20 ezer eurót fizethetnek minden be nem fogadott menekült után az EU-tagállamok

Sameer Al-DOUMY / AFP
Sameer Al-DOUMY / AFP

Csütörtökön Luxemburgban találkoznak az EU-s tagállamok belügyminiszterei, ahol azt a javaslatot is megvitatják, amely szerint fejenként 20 ezer eurós büntetést kellene fizetnie minden országnak a be nem fogadott menekültek után, írja a Guardian.

A lap cikke szerint a tervezet lényege, hogy enyhítsék a komoly migrációs nyomás alatt álló Olaszország és Görögország terheit.

Ezzel együtt terítéken lesz egy évi több mint 100 ezer menekült szétosztásáról szóló javaslat is.

A tervek vitatottak, Lengyelország és Magyarország ugyanis a Guardian cikke szerint ezt a rendszert „nehezen tudná eladni a szavazóinak.”

Egy, az ügyre rálátó diplomata arról beszélt, hogy Brüsszel teknősbéka taktikát választott, és csak óvatosan próbálja tető alá hozni a megállapodást. Ennek az első lépcsője lesz a csütörtöki meeting.

Lengyelország már jelezte is, hogy nem támogatja a kötelező kvótát, Szymon Szynkowski vel Sęk lengyel külügyminiszter álgyógyszernek nevezte a javaslatot.

Az valószínű, hogy kötelező érvényűen nem is kell majd befogadni menekülteket, de Brüsszel ezúttal a kötelező szolidaritás elvét alkalmazná, és számba venné azt is, hogy a befogadóországokban milyen a helyzet. Lengyelországban például már most egymillió menekült él.

Azok az országok, akik kivonják magukat a kvóta alól, 20 ezer eurót fizethetnek minden be a menekültek után, de az összegen még módosíthatnak.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik