Nova Scotia Government / AFP
Nagyvilág

Erdőtűz pusztít Kanadában, evakuálják a lakosságot

Egyre több embert kénytelenek evakuálni a hatóságok a nem szűnő erdőtüzek miatt a kanadai Québec tartományban: az erdőtüzek megelőzéséért felelős tartományi hivatal szerint több mint 150 helyen égett az erdő kedden, ezekből 110-nél is több bizonyult ellenőrizhetetlennek.

Legutóbb az északi, ritkán lakott térségben fekvő Chibougamau város kiürítését rendelték el a hatóságok, de a tartomány északnyugati részén is több települést, lakóközösséget is veszélyeztetnek a terjedő tüzek.

Az erdők égése következtében az Egyesült Államok északkeleti részeit és Kanada keleti felét füstfelhő borítja, ami csípőssé teszi a levegőt, sárgásszürkére festi az eget, és otthon maradásra készteti a lakosságot.

Maité Blanchette Vézina, a természeti erőforrásokért felelős tartományi miniszter arról tájékoztatott, hogy

a kitelepítettek száma Québecben hétfőn tízezer volt, kedden pedig valamivel több mint 8300.

Megjegyezte, hogy egyelőre nem várhatók esőzések, és ez nem könnyíti meg a tűzoltók munkáját.

Korábbi jelentések a kelet-kanadai Halifaxból, Új-Brunswick tartományból és Albertából is számos tűzesetről számoltak be. Ezek következtében

sok száz hektár területen vált az erdő a lángok martalékává, és több száz épületben keletkezett kár.

A példátlan intenzitású erdőtüzek miatt országszerte több tízezer ember volt kénytelen elhagyni az otthonát. A légszennyezés miatt a szomszédos Egyesült Államokban helyenként figyelmeztetést adtak ki.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!