Nagyvilág

Tragikomédia az osztrák szocdemeknél, Orbán bevándorlásellenes szövetségese alulmaradt

GEORG HOCHMUTH / APA / AFP
GEORG HOCHMUTH / APA / AFP
Botrányos választás után Andreas Babler lett az SPÖ elnöke. Eredetileg az osztrák szociáldemokraták a bevándorlásellenes Hans Peter Doskozilt hozták ki győztesnek, de három nap alatt kiderült, felcserélték az eredményeket.  

Harmadik nekifutásra, úgy tűnik, az osztrák szociáldemokratáknak sikerült megszámlálniuk hatszáz szavazatot. Sőt, az is kiderült, hogy egymás után két számlálás is ugyanolyan eredményt hozott. Így Andreas Babler, Traiskirchen polgármestere lesz az ellenzéki SPÖ új vezére, jóllehet napokkal ezelőtt még ő tűnt a vesztesnek.

Három napja zajlik a tragikomikus procedúra, amelynek során a június 3-ai rendkívüli pártkongresszus voksolásának eredményét próbálja megállapítani az SPÖ. Ez néhányak erejét erősen meghaladta, a párt szavazatszámláló bizottságának elnöke kedden le is mondott a tisztségéről, miután kiderült, hogy felcserélték a szavazás eredményét. Így történt az, hogy a „hétvégi győztes”, Hans Peter Doskozil burgenlandi tartományfőnök keddre vesztes lett, 46,5 százalékos eredménnyel. Emiatt a végül a valódi győzelmet megszerző, 52,7 százalékot elérő Babler is elnézést kért tőle, illetve a párthívektől és a szavazóktól, akik kettejükre voksoltak.

HANS KLAUS TECHT / APA / AFP Hans Peter Doskozil

Az SPÖ-t mindkét jelölt meg akarta újtani. Doskozil, akivel kapcsolatban a hazai kormánysajtó azt hangsúlyozta, hogy a magyar kormánnyal is szoros viszonyt ápol, elsősorban a bevándorláspolitikán szigorított volna, erősen migrációellenes álláspontjából kiindulva az SPÖ a kormányzó Osztrák Néppárt (ÖVP) és az ellenzéki, szélsőjobbos Szabadságpárt (FPÖ) mintájára a migrációval foglalkozott volna elsősorban a következő hónapokban.

Doskozil azonban a veresége után bejelentette, hogy visszavonul az országos politizálástól. Eredménynek mindössze azt tekintheti a burgenlandi tartományfőnök, hogy régi pártbeli ellenlábasát, Pamela Rendi-Wagner eddigi pártelnököt sikerült megbuktatnia – Doskozil erőszakolta ki ugyanis a mostani, előrehozott elnökválasztást.

Babler viszont valódi baloldali tematikát követ: a munkanélküliek és a nők helyzetének a javítását tűzte ki célul, illetve a gyermekszegénység elleni küzdelmet említette a prioritásai között az első, immár pártelnöki minőségben tartott sajtótájékoztatóján. Kortesbeszédében pedig a 32 órás munkahét bevezetése mellett kardoskodott.

Babler helyzete megfigyelők szerint korántsem stabil. Doskozil majdnem a szavazatok felét megszerezte, a párt jobboldala tehát nem gyenge – így az új ellenzéki pártvezérnek komoly ellenállást kell legyőznie, ha programját meg akarja valósítani. Az új elnök legitimációja sem túl erős, hiszen a mostani, botrányos választás nem segíti abban, hogy megfelelő támogatást mutasson fel.

Nem véletlen, hogy Babler azt ígéri, az ősszel előrehozott rendes pártkongresszust tartanak. Egyrészt a párt egységes fellépését akarja megerősíteni a jövő évi általános választás előtt, másrészt itt valószínűleg már egyetlen jelöltként fogják őt megerősíteni a pártelnöki székben – vélik az osztrák köztévé, az ORF elemzői.

GEORG HOCHMUTH / APA / AFP Andreas Babler és felesége, Karin Blum 2023. június 3-án.

Az új elnök a párton belüli demokrácia erősítéséről is beszélt. Így feltehetően ez az előrehozott, őszi pártkongresszus dönt majd arról, hogy a párttagok milyen jogokat kapnak, de nagy valószínűséggel ők választhatják majd meg a párt kancellárjelöltjét is.

Bablernek persze ahhoz, hogy az SPÖ kormányzati tényező legyen, sokat kell még dolgoznia. Egész Ausztria bejárását ígérte a hamarosan induló kampányidőszakban, és kimondta, hogy a párt most „aránylag a padlóra került”, hiszen szerinte a 20 százalékos, illetve az alatti sávban szerepel a közvélemény-kutatásokban.

Jelenleg a bevándorlásellenes FPÖ, a Herbert Kickl vezette Szabadságpárt a legnépszerűbb Ausztriában, 28 százalék körüli eredménnyel, az ÖVP, a kormányzó konzervatív jobboldali párt csak harmadik 23 százalékkal. Az SPÖ 24 százalékával megelőzi a Néppártot , legalábbis a közvélemény-kutatásokat összegző Politico-aloldal szerint, mely tehát kedvezőbben látja a szocdemek helyzetét, mint az új pártelnök.

Babler egyébként vitatott személyiség. Kétségtelenül meg akarja újítani a pártot, de egyesek szerint marxista, amit ő tagadott egy tévéinterjúban. Keményen bírálta a „neoliberális”, „protekcionista” EU-t is egy pár évvel ezelőtti nyilatkozatában, amelyet azóta túlzónak minősített, és most valóban mérsékeltebb álláspontot fogalmaz meg az Európai Unióval kapcsolatban. De akkor mondott olyasmit is a Der Standard szerint, hogy az EU a „legagresszívabb külpolitikai szövetség, amely valaha létezett” – így érdekes lenne, ha egy év múlva kormányra kerülne, és az Európai Tanács ülésein kellene képviselnie miniszterként vagy kancellárként Ausztriát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik