Nagyvilág

Szlovákiában és Bulgáriában a legnépszerűbb Orbán Viktor

KISBENEDEK Attila / AFP
KISBENEDEK Attila / AFP

Orbán Viktor miniszterelnököt a szlovákok és a bolgárok is jobban szeretik, mint idehaza – derül ki a GLOBSEC szlovák kutatóintézet nyolc EU-tagországra kiterjedő felméréséből, melyet a Népszava szemlézett. Mindkét országban 48-48 százalék nyilatkozott pozitívan a magyar miniszterelnökről, szemben a magyarok 43 százalékával.

A felmérés Bulgária, Szlovákia és Magyarország mellett Lengyelország, Csehország, Románia, Litvánia és Lettország polgárait kérdezte. A magyar kormányfő – vélhetően az orosz-ukrán háborúban elfoglalt pozíciója miatt – Lengyelországban már kevésbé népszerű: jelenleg mindössze 18 százaléknyian vélekednek róla pozitívan. Orbán népszerűsége a balti államokban is alacsony: Lettországban 18-, Litvániában 13 százalékon áll. Romániában és Csehországban 32-, illetve 28 százalékon mozog magyar miniszterelnök népszerűsége.

A jelentés megjegyzi:

Orbán támogatottsága magasabb azokban az országokban, ahol a saját kormányukban épp alacsony a bizalom.

Vlagyimir Putyinról a bolgárok vannak a legjobb véleménnyel: a megkérdezettek csaknem harmada, 32 százaléka még mindig pozitívan viszonyul az orosz elnökhöz. E tekintetben még Szlovákia és Magyarország ért el dobogós helyezést: északi szomszédunkban a válaszadók 27 százaléka volt jó véleménnyel az orosz elnökről, itthon pedig a megkérdezettek 21 százaléka ítélte meg őt pozitívan.

Bulgáriában és Szlovákiában a válaszadók kevesebb, mint fele (40-, illetve 44 százaléka) hibáztatja a háborúért Moszkvát. Ez az arány Magyarországon 54-, Romániában 65 százalék, a balti államokban és a cseheknél 70 fölötti, míg a lengyeleknél 85 százalék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik