Nagyvilág

A hongkongi rendőrség a köznyugalom megsértése miatt vett őrizetbe megemlékezőket a Tiananmen téri vérengzés évfordulóján

Marc Fernandes / NurPhoto / AFP
Marc Fernandes / NurPhoto / AFP

A hongkongi rendőrség 23 embert őrizetbe vett a „köznyugalom megsértése” miatt, egy 53 éves nőt pedig a rendőrök munkájának akadályozása miatt letartóztatott a kínai hatóságok 1989-es Tiananmen téri vérengzés 34. évfordulója alkalmából tartott megemlékezés előtt – írja az MTI.

A rendőrség hétfőn közölte, hogy előző este

tizenegy – húsz és hetvennégy éves közötti – férfit és tizenkét nőt vittek el azzal az indoklással, hogy „a helyszínen megsértették a köznyugalmat”.

Hongkongban a korlátozásokkal lényegében lehetetlenné tették a nagyobb megmozdulásokat a Pekingben végrehajtott véres leszámolás évfordulóján, de a világ más részein, így Tajpejben, Londonban, New Yorkban, Berlinben megemlékezéseket tartottak a június 4-i eseményekről.

A helyi média tájékoztatása szerint Hongkongban idén jelentősen megszigorították a biztonsági intézkedéseket az évfordulóra: közel hatezer rendőrt vezényeltek ki, köztük rohamrendőröket és terrorelhárítókat. A Victoria Park közelében, a rendszeresen megrendezett tömeges virrasztások helyszínén rendőrök százai tartottak motozásokat, továbbá páncélozott járműveket és rendőrautókat is odavezényeltek.

Demokráciapárti hongkongi aktivisták szerint az ilyen rendőri akciókkal Kína a másként gondolkodókat akarja ellehetetleníteni.

Holott Peking az egy ország, két rendszer modelljének keretében 50 évre megígérte a korábban bevezetett szabadságjogok biztosítását Hongkongban, amikor Nagy-Britannia 1997-ben visszaadta a város feletti ellenőrzést.

Hétfőn az ENSZ közleményt adott ki, riasztónak nevezve a hongkongi őrizetbe vételeket.

Pekingben, a Tienanmen téren a hétvégén turisták egész csoportjai zsúfolódtak össze, akik a rendőrség és más biztonsági személyzet figyelő szemei alatt fényképezkedtek, de a fokozott biztonsági intézkedéseknek nem volt látható jelük.

Harmincnégy éve, 1989 áprilisában tüntetők foglalták el a teret, és demokratikus változásokat követeltek. A kínai vezetés utasítására a hadsereg június 4-én elkezdte a tér kiürítését. A brutális művelet halálos áldozatainak száma máig ismeretlen. Nemzetközi becslésekben néhány száz és háromezer közé teszik a halálos áldozatok számát, de az akkor Pekingben állomásozó brit nagykövet 2017-ben előkerült titkos távirata szerint tízezer halottja volt a vérengzésnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik