Nagyvilág

A szlovák államfő aggódik, nehogy Magyarország példáját kövessék

Jaroslav Novák / MTI / AP / TASR
Jaroslav Novák / MTI / AP / TASR

Szlovákia Magyarország példáját követheti, és az Európai Unió „problémás gyerekévé” válhat – mondta Zuzana Čaputová államfő a Politico portálnak adott nyilatkozatában, amit a bumm.sk szúrt ki. Čaputová, aki pár hete magyar miniszterelnököt nevezet ki Szlovákia élére Ódor Lajos személyében, aggódik a dezinformációk terjedése miatt. Úgy véli, a közelgő őszi parlamenti választások alááshatják azt a támogatást, amelyet Szlovákia Ukrajnának nyújt.

– Ha a kormányt a választások után populista pártok vezetik majd, akkor Szlovákia álláspontja egyre inkább közeledhet Orbán Viktor magyar miniszterelnök külpolitikájához – mondta az államfő. Megjegyezte: mindeddig Szlovákia jelentős támogatást nyújtott Ukrajnának, például átadta a MiG-29-eseket az ukrán erőknek. A választások előtti felmérések alapján azonban a Robert Fico volt kormányfő által vezetett populista Smer áll nyerésre, amely az Ukrajnának nyújtott segítség leállítására szólított fel” – emlékeztetett a Politico.

A Politico emellett felhívta a figyelmet arra, hogy Szlovákiában terjed az orosz narratíva: a Globsec felmérésének eredményei alapján mindössze a szlovákiaiak 40 százaléka véli úgy, hogy közvetlenül Oroszország felelős a háború kitöréséért, míg Lengyelországban ez az arány 85 százalék. 

Ennek fényében Čaputová szerint Szlovákiára nagyon nehéz időszak vár. „Nem csak a polarizációra, társadalmuk széttöredezettségére is szeretném felhívni a figyelmet” – jegyezte meg. Szerinte Szlovákia orosz dezinformációs kampánnyal néz szembe, és fiatal demokráciaként sebezhetőbb. Úgy véli, a dezinformációk terjedésében szerepet játszottak egyes szlovák politikusok is.

(Nyitókép: Zuzana Caputová szlovák elnök és Ódor Lajos, az új, szakértői szlovák kormány magyar nemzetiségű miniszterelnöke a kormány kinevezési ünnepségén a pozsonyi államfői hivatalban, a Grassalkovich-palotában 2023. május 15-én.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik