Nagyvilág

Életbe lépett a melegek kivégzését lehetővé tevő törvény, aminek Bencsik András annyira örült

AFP
AFP
A kormánypárti Demokrata főszerkesztője, Bencsik András márciusban jó hírnek és gyönyörű jelzésnek minősítette, hogy Ugandában elfogadtak egy törvényt, amely alapján meg lehet gyilkolni melegeket. Annyiban tévedett, hogy a szóban forgó jogszabály csak pünkösdkor lépett életbe, és abban sem fogalmazott pontosan, hogy éppen Amerikában „tombolnának” leginkább a törvény miatt. Az viszont helytálló megállapítás lehet, hogy a törvény alkalmazása precedenst jelenthet a kontinensen.

Pünkösdhétfőn derült ki, hogy Uganda elnöke, Yoweri Museveni aláírta azt a homoszexualitás elleni törvényt, amely alapján az elítéltekre több évtizedig vagy életfogytig tartó börtön, sőt akár halálbüntetés is kiszabható. Az ország parlamentjének 389 képviselőjéből kettő kivételével mindannyian megszavazták a jogszabályt.

Ez az a törvény, aminek a hírére márciusban a Hír Tv műsorában nagyon megörült Bencsik András. A gyűlöletbeszéd lehetőségét is felvető kinyilatkoztatása, ami miatt a Médiatanács hatósági eljárást indított, így hangzott:

A bubuk az új szentek. És akkor azt mondják erre az ugandaiak, hogy mi meg jól lenyakazzuk őket, hogyha itten próbálkoznak összeállni kettesével. Ez egy üzenet, hogy Afrika nemcsak, hogy nem vesz részt ebben a szemétségben, hanem szembefordul. Mert Uganda csak egy ország, de ők voltak a legbátrabbak, vélhetőleg a többi is követi.

2014-ben Ugandában már elfogadtak egy hasonló tartalmú törvényt, de akkor a nemzetközi felháborodás hatására – hivatalosan azonban technikai okra hivatkozva – hatályon kívül helyezte azt a legfelsőbb bíróság.

Amikor 2014-ben ez történt, 20 éves voltam. Eltelt egy évtized, 30 éves vagyok. És nem akarom ezt átélni. Nem akarok még egy évtizedet abból, ahol most tartunk

– mondta egy rendezvényen Qwin Mbabazi ugandai LMBTQ-aktivista.

Ugyanakkor a parlament elnöke üdvözölte az elnök döntését, mert szerinte a törvény

védi a család szentségét.

„Keményen kiállunk, hogy megvédjük népünk kultúráját, értékeit és törekvéseit” – tette hozzá a Twitteren közölt nyilatkozatában.

Nemzetközi nyomás

Nemzetközi felháborodás most is van, az Európai Unió, az Egyesült Államok és az ENSZ is figyelmeztetett. Joe Biden amerikai elnök úgy fogalmazott közleményében:

Tragikus megsértése ez az egyetemes emberi jogoknak. Nemcsak az ugandaiakkal szemben, hanem az országban tartózkodó amerikaiakkal szemben is.

Washington emellett további lépéseket (szankciókat és beutazási tilalmat) is kilátásba helyezett azokkal szemben, akik súlyos emberi jogi visszaélést követnek el vagy köthetők a korrupcióhoz. Az USA a kelet-afrikai ország fő kereskedelmi partnere, ráadásul Uganda egy olyan törvény kedvezményezettje, amivel könnyebben fér hozzá amerikai piacokhoz, vámmentesen exportálhat termékeket az Egyesült Államokba.

Jack Taylor / Getty Images Uganda elnöke, Yoweri Museveni.

Közel egymilliárd dollár (350 milliárd forint), amit évente az amerikai kormány „Uganda embereibe, vállalkozásaiba, intézményeibe, hadseregébe” fektet – emlékeztetett Biden a nyilatkozatában.

A gazdaságnak nem csak az amerikai pénzcsapok elzárása jelenthet fenyegetést a melegellenes törvény elfogadása után, a többi között a Microsoftot, a MasterCardot, a Metát tömörítő Open For Business koalíció is arra figyelmeztet, hogy a külföldi cégeknek így kevésbé lesz vonzó az ország.

Uganda HIV elleni küzdelme súlyos veszélybe került

– írta közös közleményében az országban a HIV/AIDS elleni küzdelemben komoly szerepet vállaló Pepfar (az amerikai elnök AIDS elleni vészhelyzeti terve), UNAids (az ENSZ HIV-re és AIDS-re vonatkozó programja), valamint a Global Fund (Bill és Melinda Gates az AIDS, a tuberkulózis és a malária ellen létrehozott alapítványa). Ugyanis a törvény megnehezíti a megelőzést, a felvilágosítást, és az eddiginél is több olyan embert tart távol a létfontosságú egészségügyi ellátástól, akik félnek a támadásoktól, a büntetéstől, márpedig így lehetetlen lesz elérni a kitűzött célt, miszerint 2030-ra véget kell vetni az AIDS-nek.

A törvény

A Museveni elnök által aláírt törvény végül nem az eredetileg benyújtott jogszabálytervezet, miután áprilisban azt visszaküldte a parlamentnek. Bár néhány törvényhozót az elnök feldühített azzal, hogy indoklása szerint nemzetközi nyomásra cselekedett, végül a törvényhozás némiképp enyhített a jogszabályon. Nem szerepel már benne az, hogy csupán azért is büntethető valaki, mert az LMBTQ-közösség tagjának vallja magát, és nem is kötelező bejelenteniük az állampolgároknak, ha „homoszexuális cselekményről” szereznek tudomást. De még ebben a formájában is ez a világ egyik legszigorúbb LMBTQ-ellenes törvénye.

A „homoszexuális tevékenységek” már eddig is illegálisak voltak az országban, most viszont akár életfogytiglani börtönt is kaphat az, akit megvádolnak vele. Sőt, halálbüntetéssel is sújtható.

Az, aki „súlyosabb homoszexuális cselekményt” követ el, így például

  • 18 éven alulival vagy fogyatékkal élővel folytat melegszexet,
  • ha az egyik fél nincs magánál,
  • ha valakit élethosszig tartó betegséggel, például HIV-vel fertőznek meg (függetlenül attól, hogy a fertőzöttnek volt-e tudomása akkor az állapotáról, illetve szándékos volt vagy sem a vírus átadása),
  • egészen addig a homályos megfogalmazásig, mint hogy valakit „félrevezetés” vagy „helytelen befolyásolás” által csábítottak el.

A „súlyosabb homoszexuális cselekmények” elkövetői 14 évre kerülhetnek a rácsok mögé, a „homoszexuális cselekmény kísérlete” pedig 10 év börtönnel járhat.

Az azonos neműekkel szexuális kapcsolatot létesítő 18 éven aluliak is börtönben köthetnek ki – akár három évre is –, akik pedig helyet biztosítanak azonos neműek kapcsolatának, hét évet kaphatnak.

Luke Dray / Getty Images Kampala, Uganda.

A homoszexualitás miatt elítélteket később „rehabilitációra” küldhetik.

Az LMBTQ-jogokért kiállók, aktivisták akár 20 éves szabadságvesztéssel is sújthatók a „homoszexualitás propagálása” miatt, de a megfogalmazás azokra is veszélyt jelenthet, akik az AIDS ellen küzdenek, vagy az egészségügyben dolgoznak.

Ennek ellenére a jogszabály ellen Ugandában is tiltakoznak, több szervezet is az alkotmánybíróság elé viszi a törvényt annak megsemmisítését kérve, mert szerintük diszkriminatív, és sérti az LMBTQ-emberek jogait. Abban bíznak, hogy 2014-ben egyszer már sikerült, bár ezúttal a legfelsőbb bíróságnak vélhetően érdemben kell foglalkoznia az üggyel, és nem elég egy technikai hibára hivatkozva megsemmisíteni a törvényt – akkor ugyanis nem volt határozatképes a parlament.

Az ugandai elnök ma legalizálta az államilag szponzorált homofóbiát és transzfóbiát

– nyilatkozta Clare Byarugaba ugandai emberi jogi aktivista a Reuters beszámolója szerint.

A törvény előterjesztője, Asuman Basalirwa a BBC Newshour című műsorában próbálta magyarázni, mire is törekednek az új szabályokkal.

Senkit nem zavar, ha két felnőtt privátban a melegszex mellett elkötelezett. A törvény nem keresi azokat, akik a magánéletükben folytatják a dolgaikat. De ha egyszer ezt nyilvánosan próbálod megtenni, és utána másokat toborzol, hogy a te módszereddel tegyék a dolgaikat, akkor az már probléma.

Arról is beszélt Basalirwa, hogy a parlament elnökének már is vissza is vonták az amerikai vízumát, így ő az első tisztviselő, akit az Egyesült Államok megbüntetett az új törvény miatt. Bár ezt az USA ugandai nagykövetsége egyelőre nem erősítette meg.

A hírek azt jelentik, hogy soha többé nem láthatom az otthonom

– mondta egy kenyai menekülttáborban tartózkodó, 32 éves meleg menedékkérő a Washington Postnak. Melegjogi csoportok szerint az elmúlt hetekben több száz meleg ember szembesült családja elutasításával, munkahelyi diszkriminációval vagy utcai „igazságszolgáltatással”.

Egy 24 éves meleg férfi a fővárosból, Kampalából menekült el, miután bevásárlás közben fenyegették meg.

Folyton azt mondogatták: vadászni fogunk rád. Titeket, melegeket meg kellene ölni. Le fogunk mészárolni

– idézte fel a New York Timesnak.

AFP Egy ugandai meleg férfi összepakolja a csomagjait, hogy elhagyja Kampalát 2023. május 30-án, miután Yoweri Museveni ugandai elnök aláírta a törvényt a homoszexualitás elleni intézkedésekről.

Egyes jogvédők szerint az új törvény teljesen „szükségtelen”, mert az országnak már van egy, a gyarmati korszak óta élő törvénye, amely amúgy is kriminalizálja a „természet rendje elleni” szexuális tevékenységeket, amik miatt egyes esetekben eddig is életfogytiglani börtönbüntetést lehetett kiszabni. Bár tényleges vádemelésre ritkán került sor az 1950-es törvény alapján, de többször is bevetették azt LMBTQ-személyek letartóztatására, önkényes fogvatartására – olvasható az LMBTQ-emberek helyzetét monitorozó, londoni Human Dignity Trust oldalán.

Ultrakonzervatív precedens

Nem Uganda az egyetlen olyan ország, ahol büntethető a homoszexualitás, Afrika 54 országából több mint 30-ban ez a helyzet (a világon összesen 64 államban), és most már négy afrikai országban lehet akár halállal szankcionálni a homoszexualitást, amit Afrikában sokan nem szexuális irányultságnak, hanem külföldről behozott viselkedésmintának tekintenek.

Félő, hogy egyes afrikai országok, így Kenya, Zambia és Ghána követhetik az ugandai példát – ezekben az államokban az egyházak igen erősen konzervatívok. Uganda anglikán érseke, Stephen Samuel Kaziimba februárban arról beszélt, hogy a melegjogi csoportok „gyermekeinket homoszexualitásnak toborozzák”. Más vallási vezetők és politikusok – demonstrációkat is szervezve – sürgették a törvény elfogadását, mert szerintük komoly fenyegetés éri a „hagyományos afrikai családhoz” kapcsolódó értékeket, és a gyerekeket az iskolákban homoszexualitásra csábítják, folyik a melegség népszerűsítése.

Európa elveszett. Ezért azt akarják, hogy mi is elvesszünk. Jó, hogy visszautasították az imperialisták nyomását. És ezt megmondtam nekik is. Bármikor, ha jönnek hozzám, azt mondom nekik: kérem, fogják be a szájukat

mondta a lassan negyven éve hatalmon levő Museveni elnök a képviselőknek a múlt hónapban.

A törvény gyors elfogadását ugyanakkor külföldi támogatók is segítették, így például az arizonai Family Watch International, amelynek vezetője, Sharon Slater többször is járt Magyarországon, és amely ellenzi a szexuális felvilágosítást, ugyanakkor hisz a melegek „meggyógyításban”, illetve amely a törvény első parlamenti elfogadása után pár nappal konferenciát tartott több mint egy tucat országból érkező afrikai törvényhozóknak Ugandában. Itt arról volt szó, miként lehetne kiterjeszteni a melegellenes intézkedéseket az egész  kontinensre.

Több amerikai evangéliumi csoport is segítette a törvény elfogadtatását – írta a Vox. Egy 2009-es, a köznyelvben „Öld meg a meleget” néven elhíresült törvénytervezet elkészítésében résztvevő evangelistát, Scott Livelyt az Egyesült Államokban be is perelt egy LMBTQ-jogokért küzdő szervezet, a Sexual Minorities Uganda – melynek működését azóta betiltották. A bíróság azonban elutasította a keresetet, mert a bűncselekmény más országban történt, de a bíró megerősítette, hogy Lively hozzájárult az ugandai LMBTQ-személyekkel szembeni erőszakhoz és elnyomáshoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik