A következő élő közvetítés része Az oroszok szerint ismét mozgolódnak a szabotőrök Belgorodban

Az orosz titkosszolgálat szerint feltört több ezer iPhone-t az amerikai hírszerzés

Vyacheslav Madiyevskyy/Future Publishing via Getty Images
Vyacheslav Madiyevskyy/Future Publishing via Getty Images

A KGB utódszervezeteként működő orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) azt állítja, hogy az amerikai hírszerzés feltört több ezer olyan iPhone-t, amelyeket oroszok illetve Oroszországban tartózkodó külföldi diplomaták használnak. Az FSZB szerint az Apple ennek érdekében szorosan együttműködött az amerikai hírszerzéssel.

A „hírszerzési akció” felfedezéséről még csütörtökön számolt be az orosz titkosszolgálat: szerintük ebben orosz telefonok izraeli, szíriai, kínai és NATO-tagországok diplomatáinak eszközei is érintettek.

Az Apple közleményében nem kommentálta, hogy Oroszországban feltörték-e az iPhone-okat, de tagadta, hogy együttműködött volna az amerikai hatóságokkal a készülékek feltörése érdekében.

Soha nem dolgoztunk és nem is fogunk együttműködni egyetlen kormánnyal sem, és soha nem építünk be hátsó kaput egyetlen Apple-termékbe sem

–       közölte a techcég.

A Kaspersky Lab orosz kiberbiztonsági cég vezérigazgatója ettől függetlenül azt mondta, hogy több tucat vezető beosztású alkalmazott „rendkívül összetett, professzionális, célzott kibertámadás” áldozata lett. Eugene Kaspersky azt írta blogbejegyzésében, hogy a támadást egy láthatatlan iMessage segítségével hajtották végre, amelynek rosszindulatú csatolmánya az iOS operációs rendszer sebezhetőségeit használta ki.

“Biztosak vagyunk benne, hogy nem a Kaspersky volt a kibertámadás fő célpontja” – ismertette álláspontját, hozzátéve, hogy a következő napokban már több részletet fognak tisztán látni az ügyben.

Márciusban a Kreml arra utasította a 2024-es oroszországi elnökválasztás szervezésében részt vevőket, hogy ne használjanak iPhone-t, mivel félő, hogy a készülékek sebezhetőek lehetnek nyugati kémszervezetek beszivárgása szempontjából – jelentette az orosz média.

(al Jazeera)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik