A következő élő közvetítés része Videón, ahogy a gyerekek futnak az óvóhely felé a Kijevet ért támadás alatt

Puccs előkészítésével vádolják a Wagner vezérét

Volodymyr Tarasov / NurPhoto / AFP
Volodymyr Tarasov / NurPhoto / AFP

Jevgenyij Prigozsint puccsot tervez a jelenlegi orosz vezetés ellen – figyelmeztetett Igor Girkin, a szélsőségesen nacionalista, volt katonatiszt. A Putyinnal szemben kritikus veterán egy videóban azt fejtegeti, hogy a Wagner zsoldosszervezet vezetője a közelgő ukrán ellentámadást államcsínyre akarja kihasználni, és folyamatosan megsérti az orosz cenzúratörvényeket, hogy árthasson az orosz hadseregnek és a katonai vezetésnek.

Ha Prigozsin továbbra is a Wagner-csoportot vezetője marad, lázadás fenyegethet

– mondta az Institute Study of War (ISW) nevű amerikai agytröszt szerint.

A szélsőjobboldali influenszer úgy gondolja, hogy az orosz katonai vezetés döntő hibát követett el, amikor nem foglalkozott Prigozsin és a védelmi minisztérium közötti konfliktussal.

Prigozsin a közelmúltban arról számolt be, hogy az alakulat egységei kitűzték az orosz zászlót a városházára Bahmutban, aminek eredményeképpen a tizedik hónapja ostromlott várost szerinte jogi értelemben sikerült elfoglalni.

Azt is jelezte, hogy a zsoldossereg kivonul Bahmutból, és átadják a város ellenőrzését az orosz reguláris erőknek. Prigozsin szerint a tervezett június 1-e helyett 5-ikéig is elhúzódhat Bahmut átadása: a Wagner erőinek állítólag néhány további napra van szükségük ahhoz, hogy minden felszerelést jó állapotban elszállítsanak.

(Euronews)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik