Italian Firefighters (Vigili del / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Nagyvilág

Zölden fluoreszkált a velencei Canal Grande vize, vizsgálat indult

Zöldes színben fluoreszkált vasárnap Velence fő csatornájának, a Canal Grandénak a vize a Rialto híd közelében, a hatóságok vizsgálatot indítottak a jelenség okának felderítésére – írja az olasz tűzoltóság információira hivatkozva az MTI.

A regionális környezetvédelmi hivatal vízmintákat kapott, és folyik a színváltozást előidéző anyag azonosítása – áll a tűzoltóság Twitter-üzenetében. A velencei prefektus sürgősséggel összehívta a rendőri erőket, hogy megállapítsák, mi történt, és tanulmányozzák a lehetséges ellenintézkedéseket. A La Nuova Venezia című helyi napilap szerint a rendőrség azután nyomoz, hogy környezetvédelmi aktivisták érintettek-e a történtekben.

Olaszországban a közelmúltban környezetvédők műemlékeket festettek be, faszénkorommal festették feketére a római Trevi-kút vizét a fosszilis tüzelőanyagok ellen tiltakozva. A korábbi esetektől eltérően most egyetlen aktivista csoport sem állt elő követelésekkel a Velencében történtek kapcsán.

Nem ez az első eset, hogy zöldre váltott a Canal Grande vizének színe. 1968-ban Nicolás García Uriburi argentin művész festette zöldre a csatorna vizét fluoreszkáló zöld festékkel a 34. Velencei Biennále alkalmával, így kívánva felhívni a figyelmet a környezetvédelem fontosságára.

Ajánlott videó