Nagyvilág

Rendbontás nélkül halad az elnöválasztás második fordulója Törökországban

Az első jelentések szerint Törökországban a szavazóhelyiségekben nyugodtan és rendezetten zajlik a szavazás. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy két héttel ezelőtt az első fordulóban a parlament új összetétele már eldőlt, és ezúttal cask az elnök személyére kell leadni a voksokat.

A törökországi választások második fordulójával kapcsolatos érdekesség, hogy 47 523 szavazó most vonulhat először az urnákhoz. Ők azok, aki május 14. és 28. között töltötték be tizennyolcadik életévüket. Ez a szám ugyanakkor a választók összlétszámához képest elenyésző, minthogy Törökországban hatvanmillió választópolgár van.

A hagyományosan nem konzervatív városokban, mint például a tengerparti Izmir, nagyon magasnak látszik a választási részvétel. Iszmir polgárai nagyobb arányban szavaznak az ellenzéki Köztársasági Néppártra. Kemal Kilicdaroglu, az ellenzéki elnökjelölt pedig épp az ilyen helyeken próbálta nacionalistábbra hangolt retorikábval meggyőzni a bizonytalanokat. Legfőképp azokat, akik az első fordulóban az azóta visszalépett nacionalista jelöltre, Sinan Oganra szavaztak – számolt be az Al Jazeera tudósítója.

Közben a török közösségi médiában terjedő vicc szerint a választási megfigyelők a macskák lettek. A szavazóhelyiségekben sok macskát fotóztak le országszerte, róluk az állítják, azért vannak ott, hogy figyelemmel kísérjék a szavazás szabályszerűségét.

A macskákat Törökország-szerte sokan szeretik és gondozzák, nem függetlenül az iszlámhoz kötődő kulturális hagyományoktól. Ahogy Európa nyugatibb részein a kutyák, úgy Törökországban a magcskák gyakori és szívesen látott vendégek az üzletekben és kávézókban, de még egyes mecsetekben is. Isztambult például, ahol igen jelentős macskapopuláció él, „Kedistanbul néven is emlegetik, miután a macska török neve: „kedi”.

A két héttel ezelőtt, május 14-én tartott első fordulóban az elnökjelöltek egyike sem érte el az abszolút többséget, vagyis a győzelemhez szükséges küszöböt. Akkor Recep Tayyip Erdogan elnök 49,24 százalékot,.Fő kihívója, Kilicdaroglu, a Köztársasági Néppárt (CHP) vezetője, illetve a hatpárti ellenzéki Nemzet Szövetség közös jelöltje az érvényes szavazatok 45,07 hét százalékát húzta be. A harmadik jelölt, Sinan Ogan május közepén a szavazatoknak mindössze 5,17 százalékát hozta el, és hétfőn visszalépett Erdogan javára.

A szavazás helyi idő szerint vasárnap reggel 8 órakor kezdődött, az urnákat délután ötkor zárják. A választásokra több mint 60 millió választópolgárt regisztráltak.

Védjük meg együtt határozottan hazánk jövőjét, szeretett nemzetünk akaratát és demokráciánk becsületét

szólított a választásokon való részvételre még szombaton Recep Tayyip Erdogan elnök a Twitteren.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik