Nagyvilág

A CPAC Hungary miatt felfüggesztették Andrej Babis jogait a liberálisok

Michal Cizek / AFP
Michal Cizek / AFP

A liberális pártcsalád, az ALDE stockholmi kongresszusán vasárnap elsöprő többséggel fogadták el azt az indítványt, amely felfüggeszti Andrej Babis volt cseh miniszterelnök pártvezetői jogait, és vizsgálatot indít pártja, az ANO ellen, írja vasárnapi közleményében a Momentum.

Az indítványt a Momentum mellett a holland, a svéd, az osztrák, a szlovák, és a lengyel liberális pártok jegyezték. A kiváltó ok Babis szereplése Orbán Viktorral az Alapjogokért Központ által szervezett CPAC Hungary idei konferenciáján.

Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy miközben a Duna egyik oldalán diákokat fújnak le könnygázzal, addig a másik oldalán pártcsaládunk egyik tagja Orbán Viktorral áll egy színpadra. Az Európai Néppárttal ellentétben, a mi közösségünkben komoly következménnyel jár, ha valaki az Európa-ellenes erők oldalára áll

– mondta Cseh Katalin, a Momentum alelnöke és EP-képviselője.

Az indítvány értelmében Babis többek között nem vehet részt a pártcsalád eseményein, és vizsgálóbizottságot küldenek Prágába, hogy felmérjék az ANO liberális elköteleződesét.

A döntéssel egyidőben a Kongresszus nem szavazott bizalmat az ANO alelnök-jelöltjének, így a csehek elvesztették képviseletüket a pártcsalád vezetésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik