Nagyvilág

A koszovói határhoz rendelte Vucic a szerb hadsereget, miután albán rendőrök csaptak össze a szerbekkel

Milos Miskov / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Milos Miskov / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Alekszandar Vucic, szerbia elnöke péntek délután parancsban adta ki, hogy a szerb hadsereg készültségi fokát a legmagasabbra emeljék, írja a B92.

Ezzel párhuzamosan a csapatok összevonását is elrendelte Milos Vucevic hadügyminiszter a koszovói adminisztratív határ felé, amit élőben jelentett be a szerb Pink televízióban.

Arról beszélt, hogy a hadsereg teljes mértékben biztosítani fogja Szerbia szuverenitását és polgárai életét. Vucevic szerint Koszovóban terrort folytatnak az ott élő szerbek ellen.

Ezzel arra utalhat, hogy Zvecanban a koszovói rendőrség könnygázt vetett be egy önkormányzati épületben, majd behatoltak abba, miután az épület előtt etnikai szerbek tüntettek, hogy ne tudjon hivatalba lépni a frissen megválasztott albán polgármester.

Egy rendőrautót felgyújtottak, négy ember megsérült, és a NATO békefenntartói is megérkeztek a helyszínre.

Az egész előzménye az, hogy április 23-án önkormányzati választások voltak Észak-Koszovóban, amelyet a helyi szerbek bojkottáltak. Végül csak a szavazásra jogosultak három és fél százaléka ment el szavazni, a szerbek pedig kijelentették, hogy nem hajlandóak együttműködni az így megválasztott polgármesterekkel.

Mindezt azután, hogy a tüntető észak-koszovói szerbek nem kaptak több autonómiát az eddiginél, hiába volt ez része a korábban megkötött békemegállapodásnak.

Pristina ezután közölte, hogy segíteni fognak a most megválasztott polgármestereknek, és Zvecanban sikerült is bekísérni a polgármestert a hivatalába, a tüntető tömeg ellenére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik