Nagyvilág

Így ölelkezik Karikó Katalin és Tom Hanks a Harvard díszdoktori avatóján

MTI / AP / Steven Senne
MTI / AP / Steven Senne

Hatan kaptak díszdoktori címet a Harvard University csütörtöki ünnepségén, közöttük Tom Hanks és Karikó Katain is. Karikó Katalinról az esemény kapcsán az egyetem honlapjára feltöltött életrajzban azt írják,

Elszánt biokémikus, akit megihlettek a hírvivő RNS-ben rejlő terápiás lehetőségek.

Az MTI közölt néhányat az Associated Press ünnepségen készült fotóiból, ezek közül az egyiken Tom Hanks és Karikó Katalin láthatóak, amint mosolyogva ölelkeznek a harvardi díszdoktorok talárjában.

Az egyetem által közreadott életrajz szerint Karikó Katalin a Szegedi Tudományegyetem professzora és a Pennsylvaniai Egyetem Perelman School of Medicine idegsebészeti adjunktusa. Felidézik, hogy mielőtt az Egyesült Államokba emigrált volna, Magyar Tudományos Akadémián dolgozott, majd az Egyesült Államokban csatlakozott a Perelman School of Medicine-hez, hogy azt vizsgálja, miként képes az RNS aktiválni az immunrendszert.

Később Drew Weissmannal együtt felfedezte, hogyan lehet az mRNS-t úgy megtervezni, hogy az emlőssejtekbe juttatva a kívánt fehérjéket állítsa elő. Mint kiemelik, ez az innováció tette lehetővé a Pfizer-BioNTech és a Moderna által kifejlesztett COVID-19 vakcinák létrehozását, de a felfedezés számos más betegség kezelése szempontjából is ígéretes.

Tom Hanks amerikai színművészről, akit a művészetek harvardi díszdoktorává avattak, a leghíresebb filmjei mellett megemlítik azt is, hogy komoly összegekkel támogatja az AIDS és a rák ellenszerének kutatását, valamint az űrkutatást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik