A következő élő közvetítés része A Wagner-vezér szerint az ukrán hadsereg a világon az egyik legjobb

Kiderült, kik támadtak Ukrajnából Belgorodra

STRINGER / AFP
STRINGER / AFP

Hétfőn egy Kreml-ellenes orosz milícia tört be a nyugat-oroszországi Belgorodba. Az orosz védelmi minisztérium kedden kora délután közölte, hogy az Oroszországon belüli támadás véget ért, az orosz fegyveres erők több mint 70 támadót öltek meg. Az oroszok szerint a támadásokban több civil megsérült, egy idős nő pedig menekülés közben meghalt. A támadást két Ukrajnában működő csoport, az Orosz Önkéntes Testület (RVC) és a Orosz Szabadság Légió vállalta magára.

A két milíciát a háború kitörése után hozták létre, hogy olyan orosz önkénteseket toborozzanak, akik Ukrajna mellett, Vlagyimir Putyin ellen akarnak harcolni.

Európa egyik legismertebb Oroszország-szakértője, Mark Galeotti a Reutersnek elmondta, hogy a két milíciában a liberálisoktól az anarchistákon át a neonácikig mindenféle világnézetű embert találni. A fegyveres csoportok tagjai olyan oroszok, akiket a Putyin-ellenesség köt össze.

Azt remélik, hogy valamilyen módon ők is hozzájárulhatnak a Putyin-rezsim bukásához. Ugyanakkor azt is látnunk kell, hogy ezek nem független erők: az ukrán katonai hírszerzés mozgatja őket

– hangsúlyozta a Mayak Intelligence vezetője.

A Galeottival készült interjúnkat itt olvashatják:

Kapcsolódó
Mark Galeotti: Orbán homokot szór a fogaskerekek közé
A többi között az orosz–ukrán háborúról, valamint Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin állításainak igazságtartamáról is beszélgettünk Európa egyik legismertebb Oroszország-szakértőjével.
Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik