Nagyvilág

Bejött a szlovákoknak a magyar miniszterelnök kinevezése

Jaroslav Novák / MTI / AP / TASR
Jaroslav Novák / MTI / AP / TASR

Rögtön a negyedik helyen debütált a szlovák népszerűségi listán Ódor Lajos, akit múlt hétfőn neveztek ki Szlovákia miniszterelnökének.

„Ódor Lajos negyedik helye meglepetés: míg a legtöbb pártvezér ismertsége 90 százalék feletti, ő úgy lett a negyedik legmegbízhatóbb politikus, hogy a megkérdezetteknek csak az 54 százaléka tudott véleményt mondani róla. A felmérés szerint Ódort messze nem csak a jobbközép, illetve a magukat demokratikusként definiáló pártok szavazói tartják megbízhatónak” – ismertette az Ipsos felmérését a napunk.sk.

A lista élén Ódor kinevezője, Zuzana Caputova köztársasági elnök áll, 44 százalék tartotta megbízhatónak, a szakértői kormány kinevezésével nőtt iránta a bizalom a napunk.sk cikke szerint.

Ódor előtt két korábbi miniszterelnök áll: második helyen Peter Pellegrini, a harmadik helyen pedig Robert Fico.

A szakértői kormány kinevezése bejött az emberek többségének: a megkérdezettek 59 százaléka pozitívan értékeli és mindössze 24 százalékuk tartja negatív lépésnek.

Arról is megkérdezték az embereket, hogy hogyan értékelik az egyes politikusok viselkedését a napokban lezajlott kormányváltás során. Itt is az államfő, vagyis Zuzana Caputova jött ki a legjobban, aki kinevezte Ódort miniszterelnöknek, őt tartották a legfelelősségteljesebbnek. A legfelelőtlenebbnek Igor Matovicot korábbi kormányfőt nevezték, aki kezdettől fogva kétségbe vonta a szakértői kormány indokoltságát. De az összeesküvés-elméleteket terjesztő Robert Ficot sem értékelték sokkal jobban, aki azt állította többek között, hogy Ódor Soros György embere: 26 százalékuk felelősségteljesen, 56 százalékuk viszont felelőtlenül viselkedett.

(Nyitókép: Ódor Lajos, az új, szakértői szlovák kormány magyar nemzetiségű miniszterelnöke és Zuzana Caputová szlovák elnök a kormány kinevezési ünnepségén a pozsonyi államfői hivatalban, a Grassalkovich-palotában május 15-én.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik