Nagyvilág

„Ne hagyjátok, hogy megöljenek minket” – üzente az Iránban kivégzett három férfi

Hiába a jogvédő csoportok tiltakozása: Iránban kivégeztek újabb három kormányellenes tüntetőt, akiket a karhatalom ellen elkövetett halálos kimenetelű erőszakkal vádoltak meg – derül ki az Al Jazeera híradásából. Madzsid Kazemi, Szaleh Mirhasemi és Szaíd Jagúbi kivégzését pénteken közleményben adta hírül az iráni legfelsőbb bíróság.

A hatóságok szerint a férfiak 2022 novemberében az országos tüntetések során megöltek egy rendőrtisztet és a félhivatalos Baszidzs milícia két tagját Iszfahánban, Irán harmadik legnagyobb városában.

A férfiakat az iráni iszlamista jogrend sajátos kategóriája, a „moharebeh” vagyis „az Istennek való ellenszegülés” bűntette alapján ítélték el. Ez a gyakorlatban fegyverhasználattal kapcsolatos vádat, a nemzetbiztonság aláásását valamint a Teherán által terrorszervezetnek minősített Népi Mudzsahedek nevű emigráns ellenzéki szervezettel való együttműködést jelentette. Ezt a szervezetet 2009-ig az Európai Unió is terrorszervezetként tartotta nyilván. Menekülttáboruk ma Albániában, a főváros közelében található.

Az iráni legfelsőbb bíróság a férfiak ítéletével kapcsolatban közölte, nem látott hitelt érdemlő okot fellebbezésük elfogadására, mivel céljuk „a szent iszlám köztársasági intézmény megdöntése” volt, és „zavargások” során gyújtogatásban is részt vettek.

A hét elején, miután a férfiak családjai megtudták, hogy a halálos ítéleteket hamarosan végrehajtják, tüntetés szerveződött az iszfaháni központi börtön előtt. Erről olyan videók is felkerültek az internetre, amelyeken rengeteg, a börtön közelében összegyűlt dudáló autó látható, a tüntetők pedig a kivégzés elhalasztását követelték. Az interneten keringeni kezdett egy olyan rövid, kézzel írt üzenet is, amelyet állítólag a kivégzése előtt álló férfiak írtak. Ebben az állt:

Ne hagyjátok, hogy megöljenek minket

Jogvédő csoportok állítják, hogy a három férfit kínvallatásnak vetették alá, nyilvános, televíziós vallomásra kényszerítették őket, és megtagadták tőlük a méltányos eljárást.

Januárban két férfit akasztottak fel, miután elítélték őket a tüntetések során a Baszidzs erő egyik tagjának megöléséért. Az ország legfelsőbb bírósága a Mizan szerint a „romlás terjesztése a földön” – amely az iráni iszlamista jogban szintén az egyik legsúlyosabb büntetőjogi kategória – szerepet játszott az ítéletükben.

Az egyik jogvédő csoport szerint Madzsid Kazemi korábban felhívta az egyik rokonát, és arról beszélt neki, hogy megkorbácsolták, sokkolót használtak ellene, és szexuális erőszakkal fenyegették.

Iránban 2022-ben összesen legalább 582 embert végeztek ki, szemben az előző évi 333 fővel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik