Nagyvilág

Helikopteres mentés, kétéltű jármű, árral küzdő túlélő az olaszországi természeti csapás képein

PIERO CRUCIATTI / ANADOLU AGENCY / AFP
PIERO CRUCIATTI / ANADOLU AGENCY / AFP

Legkevesebb kilenc halottja van az észak-olaszországi heves esőzéseknek és árvíznek – közölte a BBC, hozzátéve, hogy sok személyt eltűntként tartanak nyilván. Emilia-Romagna tartományban kürlbelül tízezer embert evakuáltak, az mentési akcióban helikopterek is részt vesznek, de a helyzet továbbra is kritikus. Cesenában a lakók a tetőkre menekültek és ott várták a segítséget, máshol csónakokkal, kétéltű járművekkel igyekeztek menekíteni az embereket.

Huszonegy folyó lépett ki medréből, sarat és törmeléket sodornak magukkal. Az árvíz 23 települést sújt. Az alábbi videón látható a megáradt Savio folyó pusztítása, ahogy az emberek mellig érő vízben próbálnak talpon maradni, illetve átúszni az elárasztott utcákon.

Ravenna polgármestere, Michele de Pascale szerint a városra nem lehet ráismerni. A régió közlekedése megbénult, öt megye van teljesen víz alatt. Más tartományokból tűzoltóegységek érkeztek segíteni, hétszáz tűzoltó mintegy húsz helikopterrel végzi a mentést.

A halálos áldozatokat Forli és Cesena város térségében, valamint Cesenatico tengerpartján találták meg. Az egyik férfi a feleségével a birtokán igyekezett biztonságba helyezni a mezőgazdasági gépeket, amikor az ár elsodorta. A férfi holttestét a közelben megtalálták, a feleségét húsz kilométeres távolságra vitte az ár. Egy másik férfi a saját autójában halt meg, miután az ár elsodorta.

Hónapokig tartó szárazság után napok óta majdnem egész Olaszországban esik az eső. Emilia-Romagnát már május elején katasztrófa sújtotta övezetnek nyilvánították, miután két idős férfi meghalt a mindenekelőtt Bologna és Ravenna térségét sújtó esőzésben és áradásban. Meteorológiai adatok szerint május másodikán és most kedden összesen annyi csapadék esett le Emilia-Romagnában, mint hat hónap alatt szokott.

A katasztrófa miatt törölték a hétvégére tervezett Forma–1-es Emilia-romagnai Nagydíjat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik