Nagyvilág

Kim Dzsongun szemügyre vette Észak-Korea új kémműholdját

KCNA / AFP
KCNA / AFP

Kim Dzsongun megtekintett egy felbocsátásra előkészített katonai kémműholdat az ország űrkutatási intézményében – jelentette az észak-koreai állami média szerdán.

A KCNA hírügynökség szerdai beszámolója szerint a létesítményben tett látogatása során a diktátor kulcsfontosságúnak nevezte

az űrből végzett felderítést az amerikai imperialisták és aljas (dél)koreai bábjaik elleni védelem megerősítésében.

Emellett jóváhagyott egy úgynevezett jövőbeli cselekvési tervet a műhold felbocsátásáról, amelynek dátumát egyelőre nem közölték.

Dél-koreai elemzők szerint a cselekvési terv a szatellitnek egy – feltehetően háromfokozatú – hordozórakétára való rögzítési folyamatát takarja.

A 2022 eleje óta rekordszámban, nagy hatótávolságú rakétákkal végrehajtott kísérletek azt bizonyítják, hogy Phenjan képes műholdat juttatni az űrbe, ám a felderítő eszköz képességeivel kapcsolatban több kérdés is felmerült a külföldi elemzőkben. A kommunista párt központi lapjában, a Rodong Szinmunban közzétett fotókon ugyanis a műhold túlságosan kis méretűnek és elnagyoltan kivitelezettnek tűnik ahhoz, hogy Föld körüli pályáról is alkalmas legyen nagyfelbontású felvételek készítésére.

A legfrissebb kereskedelmi műholdfelvételek tanúsága szerint egyidőben és gyors tempóban zajlik egy meglévő rakétaindító állás felújítása, valamint feltehetően egy új kilövőhely építése az ország északnyugati rakétakísérleti telepén – közölte hétfőn az Észak-Koreával foglalkozó 38north.org honlap. Phenjan 2012-ben erről a helyszínről lőtte fel és állította pályára első, majd 2016-ban második megfigyelő műholdját, ám külföldi szakértők szerint egyik eszköz sem volt alkalmas a földfelszínről készített felvételek továbbítására Észak-Koreába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik