Nagyvilág

Szijjártó még több kínai céget szeretne látni Magyarországon

KKM / MTI
KKM / MTI

Magyarország a legjobb körülményeket biztosítja a kínai vállalatok számára Európában, és semmilyen külső nyomás hatására nem fogja őket hátrányosan megkülönböztetni földrajzi alapon – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden a kínai Ningbóban az MTI tudósítása szerint.

A tárcavezető a Kína–Közép-Európa kereskedelmi kiállítás megnyitóján üdvözölte, hogy Kína az utóbbi években bekerült az öt legnagyobb beruházó közé Magyarországon. Beszédében emlékeztetett rá, hogy 2020-ban és 2023-ban is a kelet-ázsiai országból érkezett és érkezik a legtöbb beruházás hazánkba, ami így nagyban hozzájárult a sorozatos beruházási rekordokhoz és a gazdasági növekedés fenntartásához a mostani nehéz időszakban is.

Magyarország továbbra is beruházásokra buzdítja a kínai cégeket. A lehetséges maximális támogatást biztosítjuk a kínai vállalatok számára, akik profitálhatnak Európa legalacsonyabb egykulcsos adóinak alkalmazásából a személyi és a társasági jövedelemadó területén

– hangsúlyozta Szijjártó Péter. „Barátságos és tisztességes környezetet kínálunk a kínai beruházóknak. Minden külső nyomás ellenére sem részesítjük őket hátrányos megkülönböztetésben, és nem is fogjuk” – tette hozzá.

A miniszter leszögezte, hogy Magyarország a jó példáját szeretné bemutatni a jövőben is annak, hogy milyen előnyökkel járhat az együttműködés Kína és Közép-Európa között.

Ne legyenek illúzióink, az Európai Unió csak veszíteni tud azon, ha riválisként tekint Kínára

– írja friss Facebook-bejegyzésében a külügyminiszter. Hozzátette: a távol-keleti ország ugyanis a gazdaság számos területén már versenyelőnyben van, amit világosan mutat a következő arányszám:

  • 2010-ben Kína részesedése a világ GDP-jéből még csak 9 százalék volt, míg az EU-é 22 százalék,
  • mára azonban fordult a helyzet, és 18 százalékot mérnek Kínának, míg az EU-nak már csak 17 százalékot.

„A megoldás viszont egyszerű: rivalizálás helyett kölcsönös bizalomra, tiszteletre és előnyökre kell alapozni az együttműködést. Mi, magyarok így teszünk, a döntést pedig az élet visszaigazolja beruházások, kereskedelmi forgalom, kulturális kapcsolatok és munkahelyek formájában” – fogalmazott Szijjártó Péter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik