MTI/EPA/Mark R. Cristino
Nagyvilág

Kína „kíméletlenül eltiporja” Tajvan minden függetlenségi törekvését

Kína tűrhetetlennek tartja az amerikai fél kísérleteit a tajvani kérdésben, és készen áll arra, hogy “kíméletlenül eltiporja Tajvan függetlenségi törekvéseit” – közölte kedden a kínai védelmi minisztériumi szóvivő. Ezzel párhuzamosan az Egyesült Államok jelezte, hogy fel akarja gyorsítani a fegyverek és egyéb katonai segítség eladását a demokratikus berendezkedésű szigetnek.

Tan Ko-fei ezredes, kínai védelmi szóvivő egy írásos és egy videóközleményben is elmondta, hogy az amerikai és a tajvani hadseregnek a közelmúltban intenzívebbé vált kommunikációja “rendkívül helytelen és veszélyes lépés”.

Hozzátette, hogy a kínai Népi Felszabadító Hadseregben folytatódik a kiképzés színvonalának és a készültség szintjének az emelése, és Peking szigorúan meg fog hiúsítani minden olyan külső kísérletet, amelynek célja Tajvan függetlenségének vagy Kínától való elszakadásának segítése, valamint határozottan meg fogja védeni az ország nemzeti szuverenitását és területi integritását.

Tan ezekkel a nyilatkozatokkal olyan médiajelentéseket firtató újságírói kérdésekre válaszolt, amelyek szerint az amerikai kormány arra készül, hogy 500 millió dollár értékben ismét fegyvereket ad el Tajvannak, valamint több mint száz katonai szakértőt küld oda, hogy felmérjék: az amerikai erők miként tudnák tökéletesíteni a tajvani katonák kiképzését és a sziget védelmét.

A szóvivő az amerikai lépésekre reagálva elmondta, hogy az Egyesült Államok és a Tajpejban kormányon lévő Demokratikus Progresszív Párt (DPP) katonai együttműködése és általában erősödő kapcsolatuk megingatta a kínai-amerikai viszony alapjait, a Tajvani-szoros békéjét és az ottani helyzet stabilitását. A szóvivő figyelmeztette az amerikai felet, hogy szigorúan tartsa magát az “egy Kína” elvhez.

Kína saját területének tekinti a 23 millió lakosú szigetet, amely 1949-ben egy polgárháború végén szakadt el a szárazföldi Kínától. A tajvaniak többsége azonban a gyakorlatilag független státusz fenntartását támogatja.

(MTI)

Ajánlott videó