Nagyvilág

Nem lett volna szabad nyomozást indítani Trump és az oroszok ellen

Alex Wong / Getty Images
Alex Wong / Getty Images

Nyilvánosságra hozták az Egyesült Államokban a John Durham különleges ügyész nevével fémjelzett jelentést, ami a BBC szerint megállapította, hogy az FBI-nak nem lett volna szabad nyomozást indítania Donald Trump ellen a 2016-os elnökválasztási kampány során. A nyomozást annak idején azért indították, mert felmerült a gyanú, hogy Trump a háttérben lepaktált az oroszokkal annak érdekében, hogy befolyásolják a választási eredményeket, a Durham-jelentés viszont rámutatott, hogy az FBI nem rendelkezett tényleges bizonyítékokkal, a vizsgálat pedig végig nélkülözte az „elemzői szigort”.

A jelentés szerint az FBI nyers, és elemzésnek nem alávetett, nem megerősített értesülésekre alapozta az eljárást, magas rangú tisztségviselők nem jártak el kellő szakmaisággal a birtokukba került információkkal kapcsolatban, különösen politikailag elkötelezett személyektől és intézményektől származó információkra vonatkozóan. A jelentés szerint ugyanis a hatóság kifejezetten támaszkodott olyan nyomokra, amelyeket Trump politikai ellenfelei bocsátottak rendelkezésre. A vizsgálati összefoglaló megemlíti az FBI korábbi igazgatóját, James Comey-t és egykori helyettesét, Andrew McCabe-et is, valamint az eset tanulságainak levonására sürgeti a nyomozóhatóságot és felügyelőintézményét, az igazságügyi minisztériumot, különös tekintettel a politikailag érzékeny vizsgálatokra.

Trump nem sokkal a jelentés nyilvánosságra kerülése után a közösségi médiában reagált az elhangzottakra, egészen pontosan úgy fogalmazott, hogy

az amerikai embereket félrevezették, ahogy ma is félrevezetik.

De megszólalt James Comey korábbi FBI-igazgató is, aki egy közleményben a demokraták felelősségre vonását követelte az ellene alaptalanul megindult nyomozás miatt. A képviselőház jogi bizottságának republikánus elnöke, Jim Jordan közben bejelentette, hogy a törvényhozási testület beidézi Durhamet, és szeretné meghallgatni a jelentéssel kapcsolatban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik