Nagyvilág

Története egyik leghosszabb két hetére készül Törökország

urkish Presidency / Murat Cetin / Anadolu Agency / AFP
urkish Presidency / Murat Cetin / Anadolu Agency / AFP

A szavazatok kilencvenkilenc százalékos feldolgozottsága mellett Recep Tayyip Erdogan 49,4 százalékot, Kemal Kilicdaroglu 44,96 százalékot szerzett az elnökválasztáson – közölte a törökországi választási iroda elnöke. A választási részvétel feltűnően magas, 88,8 százalékos volt. A harmadik jelölt, a nacionalista Sinan Ogan a szavazatok mintegy 5,2 százalékát szerezte meg, és elemzők szerint a királycsináló szerepébe kerülhet a második fordulóban, ha úgy dönt, hogy beáll valamelyik jelölt mügé a kettő közül.

Hétfőn reggel még nem volt világos a Törökországi választások kimenetele. Az előzetes eredmények szerint sem Erdogan, sem fő riválisa, Kilicdaroglu nem szerezte meg a győzelemhez szükséges abszolút többséget. Az Anadolu török hírügynökség adatai szerint hajnalban 98.64 százalékos feldolgozottség mellett Erdogan a szavazatok 49.35 százalékával vezetett, azaz hajszállal maradt el attól, hogy már az első fordulóban megnyerje az elnökválasztást.  Az elnök közölte: hisz benne, hogy képes lehet győzelemre. Eközben Kilicdaroglu – aki eddig pontosan 45 százalékot kapott – arról beszélt, hogy a második fordulóban megnyeri a választást.

Közben hétfőn reggel a török líra árfolyama kéthavi mélypontra süllyedt. A dollárral szemben március 10-e óta először gyengült 19,70-ig, igaz, aztán visszakapaszkodott a 19,66-os szintre. A török fizetőeszköz az év eleje óta egyébként már öt százalékot veszített az értékéből.

Mivel sem Erdogan, sem Kilicdaroglu nem érte el az 50 százalékos küszöböt az elnökválasztáson, várhatóan május 28-án megtartják a választások második fordulóját.

Az idei elnökválasztás tétje nemcsak az, hogy ki vezeti majd Törökországot, hanem az is, hogy az ország visszatér-e a szekulárisabb, demokratikusabb útra, illetve hogy miként kezeli majd a súlyos megélhetési válságot, és hogyan az Oroszországgal, a Közel-Kelettel és a Nyugattal fenntartott kapcsolatait.

Kilicdaroglu, aki korábban is magabiztosan állította, hogy ő lesz a befutó, türelemre intette támogatóit, és azzal vádolta Erdogan pártját, hogy beavatkozik a szavazatszámlálásba és az eredmények közlésébe. Erdogan azonban szemmel látjatóan jobban teljesített, mint azt a választások előtti közvélemény-kutatások előre jelezték.

Már 2,6 millió szavazattal megelőztük legközelebbi riválisunkat. Arra számítunk, hogy ez a szám a hivatalos eredményekkel tovább nő

idézte Erdogan elnököt a Reuters. A The Guardian című brit lap beszámolója szerint az elnök azt mondta: „A tény, hogy a választási eredmények még nem véglegesek, nem csökkentik annak a ténynek a jelentőségét, hogy nemzetünk egyértelműen mellettünk döntött”.

Az eredményt várva vasárnap este Erdogan több ezer szavazója gyűlt össze a párt ankarai székháza előtt, a hangszórókból pártindulók szóltak, zászlót lengettek, sokan az utcán táncoltak. A választások előtti közvélemény-kutatások nagyon szoros versenyt jeleztek, de a hatpárti ellenzéki szövetség élén álló Kilicdaroglunak csak mérsékelt előnyével számoltak. Pénteken két kutatás is az ötven százalékos küszöb fölé mérte őt.

„A második fordulóban egészen biztosan megnyerjük ezt a választást. Ezt mindenki látni fogja. Az előzetes eredmények azt mutatják, hogy Erdogan nem kapta meg a várt közbizalmat. A társadalomban a változás iránti igény meghaladja az ötven százalékot” – mondta az eredményeket értékelve a hatpárti ellenzék jelöltje.

A törökországi kormánypárti  média örömujjongással fogadta a választási eredményeket. A Yeni Safak című lap azt írta: „Győzött a nép”, amivel  Erdogan Népi Szövetségének nevére utaltak, amely a parlamentben már többséget szerzett. Annak az esélye, hogy Erdogan uralma a harmadik évtizedébe léphet, a legkevésbé sem nyugtatja meg azokat a polgárjogi aktivistákat, akik reformokért kampányolnak vagy azért, hogy felszámolják a törökországi demokráciában szerintük okozott károkat. Ha az ellenzéki elnökjelölt győz, feltehetőleg politikai foglyok és aktivisták ezrei szabadulhatnak.

A 85 millió lakosú ország – amely hosszú ideje küzd a rendkívül magasra szökő inflációval – most két hétig tartó bizonytalanságra készül, ami megrázhatja a piacokat, és elemzők a helyi valuta és a tőzsde ingadozására számítanak.

A következő valószínűleg a leghosszabb két hét lesz Törökország történetében, és sok minden fog történni. Jelentős esésre számítok az isztambuli tőzsdén és sok ingadozásra a valutában

– idézi szintén a Reuters Hakan Akbast, a török Strategic Advisory Services elemző és tanácsadó cég igazgatóját.

Az államfőválasztáson a jelenlegi elnök, Recep Tayyip Erdogan fő riválisa Kemal Kilicdaroglu volt, aki 2010 óta a legnagyobb ellenzéki tömörülésnek, a kemalista Köztársasági Néppártnak (CHP) az elnöke. Rajtuk kívül versenyben van még Sinan Ogan volt jobboldali parlamenti képviselő is, de az ő esélyei messze elmaradnak vetélytársaiétól. Erdogannak csütörtökig volt egy harmadik kihívója is, Muharrem Ince, de ő visszalépett, egyébként szintén alacsony támogatottsággal bírt. A törökországi vákasztásokról szóló vasárnapi cikkünt itt olvasható vissza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik