Nagyvilág

Kovács Zoltán Magyarország ellenes szervezkedést lát Zelenszkij mondatában

Illyés Tibor / MTI
Illyés Tibor / MTI

Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár szinte azonnal reagált Twitter-oldalán a Washington Post (WP) vasárnapi cikkére.

Hogyan lehetséges az, hogy Ukrajna ez NATO-ország ellen szervezkedik??

– tette fel a kérdést Kovács két tanácstalan emoji kíséretében.

A WP cikk szerint a korábban kiszivárgott titkos amerikai jelentések között az is szerepel, hogy Zelenszkij ukrán elnök korábban arról beszélt, hogy fel kellene robbantani a Barátság-kőolajvezetéket, hogy tönkremenjen Magyarország – orosz olajtól függő – ipara.

A lap újabb titkosszolgálati dokumentumok tartalmát ismertette abból a nagy csomagból, amelyek a Discord nevű platformon keresztül szivárogtak ki. Az WP szerint az ukrán elnök egy januári találkozón azt javasolta, hogy foglaljanak el a határhoz közeli orosz városokat, hogy ezzel gyakoroljanak nyomást Oroszországra.

A dokumentumoknak Magyarországot érintő részei is vannak. Zelenszkij a Barátság kőolajvezeték felrobbantásának ötlete nyomán arról is beszélt, hogy ezzel lerombolhatná Orbán Viktor iparát, amely erősen támaszkodik az orosz olajra.

A beszélgetést ismertető titkosszolgálati szakemberek úgy látták, Zelenszkij haragszik Magyarországra, ebből következhetnek az értelmetlen fenyegetések. A cikkben arról írnak, hogy noha Magyarország a nyugati szövetségi rendszer tagja, Orbánt széles körben Kreml-barátként tartják számon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik