Nagyvilág

Újabb személyeket húzna le a szankciós listáról a magyar kormány

Mihail Klimentyev / Ria-Novosti / AFP 
Mihail Klimentyev / Ria-Novosti / AFP 

Újabb három embert nem engedne uniós szankciós listára venni Magyarország, köztük az orosz védelmi miniszter helyettesét, valamint az ukrán gyerekek kényszerdeportálását segítő tatár elnököt – értesült a Szabad Európa.

Mint írják, az újabb szankciós körben 71 olyan személyt szankcionálna az Európai Unió Josep Borrell külügyi főbiztos javaslata alapján, akik aktívan segítik Oroszország Ukrajna ellen indított háborúját. Erről a listáról vetetne le három embert a magyar kormány.

Egyikük Tatyjana Viktorovna Sevcova orosz védelmiminiszter-helyettes, aki az orosz védelmi minisztérium költségvetéséért és a minisztérium pénzügyi tevékenységeiért felel, azaz ő dönt például az Ukrajnában harcoló orosz katonák fizetéséről, a háború finanszírozásáról. Az Egyesült Királyság, Kanada és Ausztrália korábban már szankciós listára tette Sevcovát.

A második Vlagyimir Mihajlovics Morozov, az Oroszország és Belarusz közötti összeköttetést biztosító Belarusz Vasutak vezetője, aki az indoklás szerint ebben a minőségében segíti az orosz háborús logisztikát.

A harmadik pedig Rusztam Nurgalijevics Minnyihanov, az egyik orosz tagköztársaság, Tatárföld elnöke, aki arról híresült el, hogy támogatja az ukrán gyerekek illegális és erőszakos deportálását a Tatárföldön található táborokba, köztük a Zelenodolszkij körzetben található Miras táborba, ez pedig – a főbiztos indoklása szerint – sérti az ukrán gyerekek jogait és az ukrán törvényeket.

Kiemelt kép: Vlagyimir Putyin orosz elnök beszél Rusztam Minnyihanovval, az Orosz Tatár Köztársaság elnökével a Moszkva melletti Novo-Ogaryovo rezidenciáján 2014. április 1-jén. Mihail Klimentyev / Ria-Novosti / AFP 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik