Nagyvilág

Törvényben tiltják meg a túlsúlyosok diszkriminációját New Yorkban

New York város olyan törvényjavaslatot fogadott el, ami betiltja a súlyon alapuló diszkriminációt – idézi a BBC-t pénteki cikkében a Telex.

Mint írják, az elhízás mára népbetegséggé vált, a kutatások szerint az Egyesült Államok lakosságának 40 százaléka túlsúlyos. A felnőttek több mint 40 százaléka (2,2 milliárd ember) globális szinten is túlsúlyos vagy elhízott.

Az Egyesült Államokban egyre növekszik a mozgalom, amely szerint a testméretnek a faji és nemi hovatartozással egyenrangú védelmet kell hozzárendelni. A törvényjavaslatért kampányolók szerint az elhízás diszkriminációval járhat, főként a nők esetében például alacsonyabb bérekkel. A közmeghallgatások során az érintettek arra hivatkoztak, hogy

  • nehezen igazodnak el az éttermek és színházak ülőhely-lehetőségei között,
  • nehezebben tudnak kivenni albérletet,
  • és negatívan érinti őket a városi kerékpárprogram súlykorlátozása is.

Shaun Abreu, a New York-i városi tanács tagja azt mondta, hogy a súlyalapú diszkrimináció „csendes teher, amelyet az embereknek cipelniük kell”. Elmondása szerint akkor jött rá, hogy a túlsúlyosok elleni diszkrimináció valódi dolog, amikor a koronavírus-karantén alatt majdnem húsz kilót hízott, és az emberek elkezdtek máshogy viszonyulni hozzá.

A javaslatot New York polgármestere várhatóan még ebben a hónapban aláírja. Az tervezetet széles körben támogatják, azt 44-5 arányban fogadták el – írja a Telex.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik