Nagyvilág

Visszalépett Erdogan egyik kihívója három nappal a törökországi elnökválasztás előtt

Mustafa Ciftci / Anadolu Agency /Getty Images
Mustafa Ciftci / Anadolu Agency /Getty Images

Visszalép a törökországi elnökválasztás küzdelmeitől Muharrem Ince, a Szülőföld Párt vezetője, aki egyike volt az idei voksoláson a regnáló elnök, Recep Tayyip Erdogan kihívóinak. A török média tudósítása szerint a politikus a pártja székháza előtt tartott sajtótájékoztatót csütörtökön, ahol kijelentette, hogy a visszalépéssel Törökország érdekeit akarja szolgálni, ugyanakkor arra utaló kijelentéseket is tett, hogy az eldurvuló kampány és a szűnni nem akaró sárdobálás kikezdte az erejét.

A politikában eltöltött 45 évem alatt soha nem láttam olyasmit, aminek az elmúlt 45 napban tanúja voltam

– mondta a politikus, bírálva egyúttal a rendőrséget és az ügyészséget is, mert azok szerinte nem léptek fel megfelelően az őt ért atrocitásokkal kapcsolatban. Itt elsősorban arra a szexvideóra gondolhatott, ami nemrég került nyilvánosságra, és amelyről azt állítja a nyilvánosság egy része, hogy Ince szerepel rajta. Ő mindezt a leghatározottabban tagadja.

A politikus nem árulta el, hogy a visszalépés után melyik jelöltet támogatja az elnökválasztáson, de emlékeztetett, hogy közel húsz évig volt a most az ellenzéki összefogásban résztvevő Köztársasági Néppárt (CHP) tagja. Ince 1991-től 2021-ig tartozott a párt kötelékébe, 2002 óta volt képviselő, 2018-ban pedig a párt elnökjelöltje is volt. Később megromlott a viszonya a vezetéssel, ami a 2021-es kilépéshez vezetett. Ekkor alapította meg új pártját, a Szülőföldet, a török ellenzék egyes szereplőitől viszont rendre megkapta a kritikát az utóbbi időben, mert szerintük csak azért indult el a választáson, hogy megossza az ellenzéki szavazókat, növelve ezzel Erdogan esélyeit.

Ince visszalépése után hárman maradtak versenyben az elnöki posztra pályázók közül. A regnáló elnök Ergodan mellett a nacoinalista szövetség vezetője, Sinan Ogan, valamint a hatpárti ellenzék közös jelöltje, Kemal Kilicdaroglu. Utóbbi lehet az igazán komoly kihívója Erdogannak, az alábbi cikkben részletesen írtunk róla, hogy miért:

Kapcsolódó
Gandhihoz hasonlítják Erdogan legesélyesebb kihívóját
A török ellenzéki összefogás megnevezte jelöltjét, aki Erdogan kihívója lesz a májusra tervezett elnökválasztáson. Húsz éve nem volt akkora esély a regnáló elnök leváltására, mint most.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik