Nagyvilág

Még egy magyar lehet az új szlovák kormányban

Szerhij Dolzsenko / EPA / MTI
Szerhij Dolzsenko / EPA / MTI
Sajtóhírek szerint Horváth Mihály lehet az Ódor Lajos vezette kabinet pénzügyminisztere.

Zuzana Caputová szlovák államfő (a képen) jövő héten nevezi ki az új kormányt, amelyet Ódor Lajos, a Szlovák Nemzeti Bank alelnöke vezet majd. A pozsonyi Új Szó azt írja, kiszivárgott néhány név, kik lehetnek a szakértői kabinet további tagjai. A Postoj portál úgy tudja, a pénzügyminiszteri széket a jegybank vezető közgazdásza, Michal Horváth (Horváth Mihály) veszi át.

A távozó kormányfő, Eduard Heger külpolitikai tanácsadója, Miroslav Wlachovský lesz a külügyminiszter. Ő tapasztalt diplomata, dolgozott korábban az amerikai, a dán és a brit nagykövetségen is. Az egészségügyi tárca élére a jelenlegi államtitkár, Michal Palkovič patológus kerülhet.

A gazdasági tárcánál is a jelenlegi államtitkár, Peter Švec léphet feljebb, bár a Topky.sk úgy értesült, itt Peter Blaškovitš, a Szlovák Innovációs és Energiaügynökség korábbi igazgatója lehet a befutó. A beruházásokért, régiófejlesztésért  felelős minisztérium vezetője Jana Dubovcová volt gyermekjogi ombudsman lehet.

Horváth Mihály, a Szlovák Nemzeti Bank vezető közgazdásza 2020-ban egyik aláírója volt annak a nyilatkozatnak, amelyben nyolc közismert gazdasági szakember sürgette az akkori kormányt, hogy a válságban jóval nagyobb gazdasági mentőcsomaggal segítse a veszélyeztetett társadalmi és gazdasági csoportokat.

Kapcsolódó
Čaputová: Ódor Lajos lesz Szlovákia új miniszterelnöke
A TASR szlovák közszolgálati hírügynökség jelentése szerint Zuzana Caputová a szakértői kormány élére Ódor Lajost, a szlovák központi bank (NBS)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik