Nagyvilág koronavírus

Három év után elengedték a koronavírusról először hírt adó kínai újságírót

ISAAC LAWRENCE / AFP
ISAAC LAWRENCE / AFP

Jelentések szerint szabadon engedték azt a kínai újságírót, aki három évvel ezelőtt tűnt el, miután a Vuhanban terjedő rejtélyes vírusról és az azt követő vesztegzárról először számolt  be– írja a The Guardian című brit lap. Emlékezetes, hogy előbb a férfi eltűnéséről számoltak be, később azonban kiderült, hogy a hatóságok vették őrizetbe.

Fang Bin vasárnapi szabadon bocsátásáról a családhoz közel álló források alapján számolt be a kínai média. A jelentések szerint a férfi azonnal Pekingbe utazott, ahol a családja egy része él, de hétfőn reggel visszaküldték Vuhanba, ahol továbbra is szigorú felügyelet alatt tartják.

Egy kínai emberi jogi csoport szerint sem a pekingi, sem a vuhani hatóságok nem akartak felelősséget vállalni Fangért, ezért rángatták a két város között.

Fang azért került a hatóságok célkeresztjébe, mert nyilvánosan beszámolt a később világjárvánnyá terebélyesedő koronavírus-epidémia első lezárásairól. Az újságíró a kollégájával, Csen Kiusival együtt még 2020 februárjában tűnt el Vuhanból, ahonnan a koronavírus terjedni kezdett. Csen 2021 szeptemberében bukkant fel újra az egyik barátja Youtube-csatornáján élőben sugárzott videóban. Ebben arról beszélt, hogy depresszióval küzd, de az eltűnéséről nem közölt részleteket.

Fang eltűnéséval kapcsolatban ellentmondásos jelentések jelentek meg arról, hogy őrizetben van-e, a szüleivel él-e felügyelet alatt, illetve egy kijelölt helyen tartják-e megfigyelés alatt. A kínai hatóságoknak ugyanis lehetőségük van, hogy hat hónapig a nyilvánosság kizárásával akár vád nélkül is fogva tartsanak valakit.

Az Associated Press vasárnap idézett egy forrást, amelyik azt állította, hogy Fangot három év börtönre ítélték „viszálykodás és bajkeverés” miatt. Ez egy olyan nehezen körülhatárolható vád, amelyet általában politikai okokból alkalmaznak. A Radio Free Asia szerint Fang a büntetését a vuhani Dzsiang Hia kerületben található büntetés-végrehajtási intézetben töltötte le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik