Nagyvilág

Rendőrök ütöttek rajta Bolsonaro házán vakcinaadatok hamisítása miatt

MTI
MTI

A brazil rendőrség egységei tartottak házkutatást Jair Bolsonaro házában, ahol letartóztatták korábbi elnök két munkatársát. A Reuters forrásai szerint az akció része annak a nyomozásnak, amely a koronavírus elleni vakcinaadatok meghamisítása miatt indult.

A vizsgálatnak többek között arra kell majd választ adnia, hogy a közismerten vadul oltásellenes Bolsonarot, aki többször beszélt arról, hogy soha nem oltatja be magát a COVID-19 vírus ellen, hogyan regisztrálhatták beoltottként az egészségügyi nyilvántartásban.

Az oltottság kérdése csak az egyik eleme annak a számos ügynek, amely miatt vizsgálatok folynak a volt brazil szélső jobbos politikus tevékenységével kapcsolatban. A volt elnök ellen legalább egy tucat ügyben folyik eljárás – a sikkasztástól az uszításig. A vizsgálatok középpontjában a választási rendszer elleni támadásai állnak, valamint az állítólagos szerepe abban, hogy támogatóit a kormányépületek megrohamozására buzdította a január 8-i zavargások során, amelyek kísértetiesen emlékeztettek az amerikai Capitolium elleni 2021-es támadásra.

Bolsonaro tagadta, hogy megszegte volna a vonatkozó szabályokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik