Nagyvilág

Erdogan: megölte az Iszlám Állam vezetőjét a török hadsereg

Huseyin Nasir / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Huseyin Nasir / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

A török fegyveres erők megölték az Iszlám Állam feltételezett vezetőjét Szíriában – állítja Recep Tayyip Erdogan török elnök. Erdogan a TRT Türk műsorszolgáltatónak nyilatkozva beszélt arról, hogy a terrorszervezet vezetőjét szombaton „semlegesítették” a török MIT hírszerző ügynökség művelete során. Az Iszlám Állam egyelőre nem kommentálta a bejelentést.

Abu Husszein al-Kurajsi állítólag azután vette át a csoport irányítását, hogy elődjét tavaly ősszel megölték.

A MIT hírszerző ügynökség „hosszú ideje” követte al-Kurajsit – állította a török elnök.

Folytatni fogjuk a harcot a terrorszervezetek ellen, mindenfajta különbségtétel nélkül

– tette hozzá, de erről további részleteket nem közölt.

A Reuters hírügynökség által idézett szíriai források szerint a műveletre a török határhoz közeli, északi Dzsandarisz városában került sor.

A szélsőséges iszlamista csoport előző vezetője, Abu al-Haszan al-Hashemi al-Kurajsi az Egyesült Államok közlése szerint a Szabad Szíriai Hadsereg művelete során halt meg 2022. október közepén, Szíria délnyugati részén.

Az Iszlám Állam egykor nyolcvannyolcezer négyzetkilométernyi terület fölött gyakorolta az uralmát, amely Északkelet-Szíriától Észak-Irakon át húzódott, és közel nyolcmillió ember tartozott a felügyelete alá. A terrorszervezetet 2019-ben űzték ki az utolsó, még megtartott területéről, de az ENSZ júliusban arra figyelmeztetett, hogy továbbra is tartós fenyegetést jelent.

Az Iszlám Állam regionális fiókszervezetei a világ más konfliktuszónáiban is fenyegetést jelentenek. Az ENSZ szerint a legerőteljesebb és legjobban kiépített hálózatok Afganisztánban, Szomáliában és a Csád-tó medencéjében vannak.

Az Anadolu Agency török hírügynökség felidézte, hogy 2013-ban Törökország az elsők között nyilvánította terrorszervezetté az Iszlám Államot. A szervezet az oroszágban azóta többször is támadásokat hajtott végre. Legalább tíz öngyilkos merényletben, hét robbantásos merényletben és négy fegyveres támadásban több mint háromszáz ember halt meg és több százan megsebesültek, csak Törökországban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik