Nagyvilág

Szobrot állítottak Freyának, a megölt rozmárnak, aki hajókon sütkérezett az emberek között

Annika Byrde / NTB / AFP
Annika Byrde / NTB / AFP

Norvégia fővárosában, Oslóban leleplezték a Freya becenevű rozmár szobrát, aki igazi látványosság volt a városban, mígnem biztonsági aggályok miatt végül elaltatták – írja a BBC.

Az életnagyságú bronzszobor a rozmárt ábrázolja, amint az oldalán fekszik a parton.

Így bánnak az emberek a vad természettel, de így bánnak az emberek az emberekkel is. Így bántunk mi Freyával. Ezért a szobornak a Bűneinkért nevet adom

– mondta Astri Tonoian a szobor alkotója. Az alkotás azután jött létre, hogy egy online kampány során korábban 25 ezer dollárt gyűjtöttek össze a szobor elkészítésére.

A körülbelül 600 kilogrammos Freyát tavaly augusztusban altatták el. Az emlős azután lett híres, hogy felmászott a hajókra napozni, és néha elsüllyesztette azokat. A helyi hatóságok később azt közölték, hogy az emberek figyelmen kívül hagyták a figyelmeztetést, hogy ne menjenek túl közel az állathoz, és ezzel veszélybe sodorták őt és magukat is. A hatósági felhívások ellenére az állat továbbra is tömegeket vonzott, sokan a közelében fürödtek vagy túl közel merészkedek hozzá lefotózni, akár gyerekek társaságában is, ezért a Halászati Igazgatóság korábbi álláspontját megváltoztatva az állat elaltatása mellett döntött, ami nagy tiltakozásokat váltott ki. A halászati igazgató azt mondta, hogy ő és felesége még halálos fenyegetéseket is kapott.

A BBC megjegyzi, hogy a rozmárok védett fajok, és általában északabbra élnek az Északi-sarkvidéken. Általában nem támadnak meg embereket, de volt néhány ritka eset is, amikor előfordult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik