Nagyvilág

Hiába az újabb tűzszünet, vadászgépek lövik a szudáni fővárost

AFP
AFP

Tűzszünet ide vagy oda, szemtanúk szerint pénteken légi csapások, harckocsik és tüzérségi csapások rázták meg Szudán fővárosát, ahol április 15-e óta folyatódnak a harcok a reguláris hadsereg és egy félkatonai szervezet, a Gyors Támogató Erők (RSF) között – derült ki a Reuters jelentéséből. A pénteki támadások a Kartúmmal szomszédos Bahri városát is érintették.

A konfliktus középpontjában a hadsereg főparancsnoka Abdel Fattah al-Burhán – aki az ország tényleges vezetője is egyben – és helyettese, a Hemedti néven ismert Mohamed Hamdan Dagalo rivalizálása áll. Utóbbi az RSF félkatonai szervezet vezetője is.

A hatalmi harc következtében az utóbbi közel két hétben 512 ember vesztette életét, közel 4200-an sebesültek meg, és több tízezren konkrétan az életükért menekülnek. Az eszkaláció egyben akadályává vált a nemzetközi támogatással megvalósítani tervezett demokratikus átmenetnek is.

A szudáni reguláris hadsereg pénteken vadászgépekkel illetve drónokkal csapott le a főváros különböző negyedeiben szétszórt RSF-erőkre. A félkatonai szervezet a pénteken kiadott közleményében azzal vádolta a hadsereget, hogy megsértette az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia által közvetített tűzszüneti megállapodást, amikor légicsapásokat mért a hadsereg az Omdurmanban és az Awliya-hegyen lévő bázisaira. A hadsereg ezzel szemben azt vette az RSF szemére, hogy pénteken lelőtt egy török evakuáló repülőgépet, amely a Kartúm melletti Wadi Seyidna repülőtéren landolt. Állításuk szerint a személyzet egyik tagja megsebesült, és a repülőgép üzemanyag-ellátása is sérült. A gépnek sikerült biztonságosan leszállnia, és javítás alatt állt – közölte a hadsereg.

Az RSF szerint a hadsereg légicsapásai akadályozzák a külföldi diplomáciai képviseletek mentési munkálatait.

A harcok ráadásul átterjedtek a dárfúri régióra is, ahol a két évtizeddel ezelőtt kitört polgárháború óta lappang a konfliktus. Ez most azzal fenyeget, hogy az afrikai Száhel-övezet és a Vörös-tenger közötti terület destabilizálódik.

Az élelmiszerosztás már így is erősen korlátozott Afrika harmadik legnagyobb országában. A Szudánban élő negyvenhat millió ember harmada már eddig is segélyekre szorult. Abdou Dieng, az ENSZ vezető szudáni segélyezési tisztviselője csütörtökön azt mondta, hogy „nagyon keveset lehet tenni” a humanitárius segítségnyújtás terén. A konfliktus miatt továbbra is sok külföldi rekedt Szudánban, annak ellenére, hogy számos ország már több ezer embert evakuált.

Szaúd-Arábia közben közölte, hogy pénteken két újabb hajó érkezett a Vörös-tengeren túl fekvő Dzsiddába, amelyeken összesen 252 embert evakuáltak. Így már több mint háromezerre nőtt a Rijád által kimenekített emberek száma, akik túlnyomó részt külföldek.

A hadsereg és az RSF korábban közölte, hogy vasárnapig új, háromnapos tűzszünetről állapodtak meg, amely a csütörtök este lejárt háromnapos tűzszünet meghosszabbításaként értelmezhető. A hírt üdvözölte az ENSZ, az Afrikai Unió, az IGAD afrikai kereskedelmi csoport, valamint az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emirátusok is. A négy ország közös közleményben hangsúlyozta, hogy a cél a tartósabb tűzszünet és a humanitárius műveletek akadálytalan biztosítása lenne.

A Fehér Ház még csütörtökön fejezte ki súlyos aggodalmait a tűzszünet számtalan megsértése miatt.

Abdel Fattah al-Burhan tábornok hivatala pénteken közölte, hogy a nyugalom helyreállítását támogató felhívásokat kapott több regionális ország vezetőjétől, köztük Dél-Szudán elnökétől és Etiópia miniszterelnökétől, a szaúdi külügyminisztertől, valamint egy olyan diplomáciai csoportosulástól, amelynek tagjai között az Egyesült Államok és Nagy-Britannia is szerepel.

Kapcsolódó
Súlyos veszélyt jelent az egész világra a szudáni vérengzés
A legrosszabbtól tartva nyugati és közel-keleti államok sorra menekíti ki állampolgárait Szudánból, sokan pedig egy újabb hatalmas humanitárius katasztrófától, menekültválságtól, egyúttal a térség destabilizálódásától tartanak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik